Европейската агенция по лекарствата одобри ваксина, специално насочена към новите видове на Omicron. Одобрението е на фона на опасенията от нова ковид вълна през зимата.

Ковид превенция в Китай: Милиони здрави хора гладуват, заключени като животни

Така наречената "бивалентна" ваксина, произведена от „Pfizer/BioNTech“, е насочена към силно инфекциозните типове BA.4 и BA.5. Ваксината е първата по рода си, одобрена в ЕС.

"Тази препоръка ще разшири още повече арсенала от налични ваксини за защита на хората срещу Covid-19, тъй като пандемията продължава и се очакват нови вълни от инфекции през студения сезон", заяви Европейската агенция по лекарствата.

Учебната година ще започне без маски и тестове за учениците

Ваксината е насочена и срещу "оригиналния щам на SARS-CoV-2", съобщи АФП. Тя идва 11 дни след като агенцията одобри ваксините на „Pfizer“ и „Moderna“ срещу оригиналния вариант на Omicron.

Най-новата ваксина е предназначена за хора над 12 години, които вече са получили поне един завършен ваксинационен курс срещу коронавирус.

Въвеждат временни противоепидемични мерки от първия учебен ден

Европейският съюз бърза с въвеждането на новото поколение ваксини, за да могат отделните държави членки да започнат бустерни кампании преди студените месеци. ЕС се опасява, че през зимата ще има рязко увеличение на заразените с Covid-19.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм