Високопоставен служител на ЕС, който е на посещение в Южна Африка, изрази раздразнението си от близките връзки на страната с Русия на фона на войната на Москва в Украйна.

Южна Африка, която е континентална сила, отказа да осъди нахлуването в Украйна и този месец обяви, че през февруари ще бъде домакин на съвместни морски учения с Русия и Китай.

Жозеп Борел, който е в Претория за разговори със своя колега, заяви, че планираните военноморски учения "не са най-доброто нещо".

ЕС удължава с шест месеца санкциите срещу Русия

Всички държави са свободни да развиват собствена външна политика, каза той и добави, че разбира "желанието" на някои държави "да пощадят Русия по една или друга причина".

"Но... това съвпадение между началото на войната и тези военни учения за нас не е най-доброто нещо, което бихме предпочели", заяви Борел на брифинг за медиите заедно с външния министър на Южна Африка Наледи Пандор.

Украйна получи танкове, настоява и за изтребители

Той добави, че "стратегическото партньорство" с Южна Африка "се движи по положителна траектория въпреки някои дразнители".

Южна Африка отказа да вземе страна по отношение на войната в Украйна, която предизвика мащабни западни санкции срещу Москва и опити за дипломатическата ѝ изолация.

Борел заяви, че ЕС "не иска от Африка да избира страна", но помоли Претория да използва добрите си отношения с Москва, за да я убеди да спре войната.

САЩ ще изпратят 31 танка “Ейбрамс“ на Украйна

Бързо и строго

Пандор защити съвместните учения, докато посрещаше руския външен министър Сергей Лавров в Претория по-рано тази седмица, като заяви, че всички държави провеждат учения с "приятели".

В петък тя заяви, че всички държави трябва да играят роля в търсенето на мир. "Решенията на нашите проблеми се намират в мултилатерализма", каза тя.

Южна Африка неотдавна пое председателството на БРИКС - групировка, която включва още Бразилия, Русия, Индия и Китай, за да оспори хегемонията на САЩ и Европа.

Берлин: 14 танка „Леопард“ заминават за Украйна

Посещението на Борел се състоя в момент, когато Африка се превърна в ново бойно поле за дипломацията, а страните са агресивно ухажвани от Русия и Китай и от Запада.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън също беше в Южна Африка тази седмица по време на последния етап от континенталната си обиколка.

Пред репортери в петък тя предупреди, че всички държави трябва да спазват западните санкции срещу Русия или да понесат последствията.

"(В случай на) нарушаване на тези санкции от страна на местния бизнес или от страна на правителствата, ние ще реагираме бързо и строго", каза тя.

Германия дава зелена светлина за изпращане на „Леопард 2“ на Украйна

През декември Южна Африка беше критикувана, че е позволила на санкциониран руски товарен кораб да акостира и да разтовари товара си във военноморската база в Кейптаун.

Тогава посолството на САЩ в Претория заяви пред местните медии, че тези, които подкрепят кораба, рискуват да се сблъскат с режима на санкции. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм