Под съпровода на поредните депутатски скандали и представен, но не внесен доклад, Парламентът реши да възложи на енергийния министър да предоговори споразумението с “Боташ”.

В ранния следобед депутатите се събраха на извънредно събрание, което започна с фалстарт, защото председателят на комисията „Боташ” Жечо Станков от ГЕРБ не бе внесъл доклада ѝ. Ход, в който Кирил Петков видя синхрон между ГЕРБ и президента Радев

Още преди края на петъчния пленарен ден, председателят на Народното събрание, Росен Желязков обяви, че работата на депутатите ще продължи и следобед.

"По повод споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ" "БСП използва една от почивките от редовното петъчно заседание, за да представи доклад от работата на временната комисия за договора с "Боташ", заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че в резултат на този "корупционен договор, българският народ плаща всеки божи ден по 500 000 долара."

"И така, в 14 часа, представеният вече и медийно договор трябваше да бъде разгледан на извънредното парламентарно заседание. То започна, но докладът го нямаше. Радослав Рибарски и Мартин Димитров от ППДБ обвиниха за това председателя на комисията Жечо Станков от ГЕРБ", обясни Нинова.

"г-н Жечо Станков, който сега ме гледа от мястото си, не е внесъл доклад", заяви депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Радослав Рибарски.

"г-н Станков, ако смятате, че сам не можете да занесете доклада, аз ще дойда с вас. Вземете доклада, хващам ви за ръка и двамата ще го внесем в деловодството", заяви депутатът от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Мартин Димитров.

След размяна на реплики от трибуната, ПП-ДБ поиска, а председателят на парламента обяви половинчасова почивка, в която Жечко Станков да внесе доклада в деловодството.

"За да прекратя тези политически спекулации, внесох в деловодството доклада. ГЕРБ винаги е имал най-голям интерес този доклад да види бял свят", каза Жечо Станков, ГЕРБ-СДС.

Делян Добрев от ГЕРБ продължи атаката към ПП-ДБ: „Правителството е тяхно 10 месеца. В тези месеци те знаят, че плащаме милиони на ден. И не са си мръднали пръста.“

"ГЕРБ казва имаме точка да обсъдим този договор, но го няма докладът. Докладът, който е приет от комисия. Изведнъж ГЕРБ почва да защитава служебното правителство на Радев.“, отговори съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Възраждане" също атакува ГЕРБ: „А вие, г-н Жеков... Станков, и вашата парламентарна група, какво правихте?“

На база на доклада си, комисията "Боташ" предлага Народното събрание (НС) да възложи на енергийния министър да предоговори споразумението и да сигнализира компетентните органи.

Чуйте подробности от прикачения звуков файл.