Договорът между "Булгаргаз" и "Боташ" е неизгоден за България и трябва да се търсят варианти да бъде предоговорен, коментира депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски.

"Всеки ден българската енергетика и в частност "Булгаргаз" трябва да заплаща капацитет от 500 хил. долара, който не се използва", каза Рибарски.

Той уточни, че всеки ден "Булгаргаз" заплаща 500 хиляди долара на турската компания "Боташ", за да се резервира капацитет за пренос на втечнен газ през терминалите в Турция, който обаче не се използва.

"Ние ще призовем и сегашния служебен министър на енергетиката Владимир Малинов като пряк участник в това договаряне, защото това е едно тристранно споразумение между "Булгаргаз", "Боташ" и "Булгартрансгаз", каза още Рибарски.

Депутатът допълни, че анкетната комисия по темата в парламента е приключила работа и събраните материали трябва да бъдат изпратени на ДАНС и прокуратурата.

"Държавата е задължена за 13 години по този договор да изплаща едни огромни такси за капацитет, а същевременно "Боташ" използва българската газопреносна мрежа и от това се вижда, че ефектът е загуба на пазарен дял за "Булгаргаз". За миналата година "Булгаргаз" губи 27% пазарен дял, обясни той.

Чуйте повече от прикачения звуков файл.