“България оглавява опашката на ЕС по свобода на словото според класация на “Репортери без граници”. Вместо да се върви в посока повече свобода на словото, по-широк обществен дебат, се върви в други посоки, които повече подхождат на времето на 50-те - 60-те години на 20 век, отколкото на демократичното развитие през 2023 година”. Така Александър Кашъмов, адвокат от “Програма достъп до информация”, коментира в “Кой говори” по Дарик радио заведения от “Лев инс” иск от 1 милион лева срещу изданието Mediapool. Кашъмов защитава и медията в съда. 

Главният редактор на Mediapool пред Дарик: Ако се стигне до съд, Mediapool ще изчезне

“Голямото жури”

Журналистът и преводач Еми Барух очерта единия от проблемите по казуса, а именно - че гилдия като един организъм, който е солидарен, няма. “Гилдията беше разбита на едни корпоративни интереси отдавна - в зависимост кой налага дневния ред и кой финансира”. Затова, обясни тя, в този случай, няма да видим общ медиен отпор.

Антропологът Мина Христова добави, че ако гилдията беше единна, тази кохезия между журналистите и медийния свят, щеше да се види. “Толкова е нелепо това някой да цитира държавен документ и да има потенциална възможност да бъде осъден за това”, възмути се Христова. 

“Арогантността на бизнеса и политическите сили цели самоцензуриране на журналистите и свободата на словото”, добави режисьорът Василена Радева, според която проблемът са моралните щети. 

„Лев инс“ съди Mediapool за 1 милион лева

Писателят Александър Шпатов припомни, че “дори и да не бъдеш осъден, стига ти това за няколко години сметките ти да бъдат запорирани”. По думите му е видно, че Mediapool са спазили жуналситическите стандарти при изготвянето на статията. “Имаме толкова примери от сайтове в кафявия спектър, където такива неща не се случват”, подчерта Шпатов.

Александър Кашъмов уточни, че този журналистически материал е възможен, благодарение на това, че през 2009 година стенограмите от правителствените заседания бяха отворени и вече са публични. А дотам се стигна заради спечелено дело на “Програма достъп до информация”. След това такова публикуване на стенограмите на правителствата започва и в други държави в Източна Европа. 

АЕЖ-България призова „Лев инс“ да оттегли иска срещу Mediapool

За конкретния казус Кашъмов уточни: “Имаме официален документ на правителството. Журналистиката (*бел.ред. Авторката на статията) е потърсила и становището на “Лев инс”, като е отворила вратата, че то може и впоследствие да бъде отразено. Шест месеца по-късно, до вчера становище”. 

Припомняме, че в сряда стана ясно, че застрахователната компания "Лев инс" е завела иск в Софийския градски съд срещу Mediapool за 1 млн. лева с мотив, че се е почувствала засегната от информационен материал от 27 септември 2022 г., който практически цитира и преразказва стенограма от заседание на Министерския съвет.

"Този иск от 1 млн. лева, за който застрахователната компания твърди, че оценява на толкова възможната щета от тази публикация, ако предположим, че се стигне до съд и ако някой съд реши да потвърди, това означава Mediapool да изчезне. Тази сума надвишава в пъти приходите на изданието за например две години". Това заяви в четвъртък в предаването "Кой говори?" по Дарик радио главният редактор на Mediapool Стояна Георгиева.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм