Продукти, съдържащи наркотични вещества, са иззети при полицейска акция в центъра на Бургас, съобщиха преди минути от ОД на МВР в града. 

Сред конфискуваните стоки са пълнители за електронни цигари, съдържащи синтетичен канабиноид „хексахидроканабинол“. Изземването е осъществено от служители на отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР - Бургас и служители от Първо Районно управление – Бургас. 

От магазин на улица „Мара Гедик“ са конфискувани 104 елекронни цигари с различни вкусове и аромати от по 1 ml, 323 пълнителя, съдържащи течност с различни вкусове и аромати от по 1 ml, 5 CBD пълнителя, съдържащи течност, 15 електронни цигари и др. 

От полицията съобщават, че в тях се съдържат наркотични вещества.

Седмица по-рано от магазин, разположен в партерения етаж на бл. 185 в ж.к. „Меден Рудник“ с управител 54-годишна криминално проявена бургазлийка, служители от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас иззеха общо 77 флакони „Hempire“, съдържащи синтетичен канабиноид „хексахидроканабинол“, припомнят от ОДМВР – Бургас. 

Жената бе задържана със заповед за задържане за срок до 24 часа.

Работата и по двата случая продължава от служители на ОДМВР – Бургас. 

Припомняме, че „хексахидроканабинол“ се получава по химичен път и широко се ползва, като съставка в течностите за електронни цигари (течности за вейп), а ефектите му наподобяват тези на канабиса и на контролираната субстанция delta-9-THC. До скоро съединението хексахидроканабинол (HHC) се използваше, като легална алтернатива на канабиса и на delta-9-THC. Съответно продажбата, притежанието и употребата му бяха изцяло законни. От началото на март тази година обаче Националният съвет по наркотични вещества прие решение за поставяне на веществото хексахидроканабинол (HHC) в Списък I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“ от Наредбата за класифициране на веществата и растенията като наркотични, което автоматично го превръща в незаконна субстанция. 

Според експерти ползващите хексахидроканабинол е възможно да отключат и психични проблеми, сред които тревожност, депресия, суицидни мисли и др. 

Две са основните последици от решението на Съвета по наркотични вещества – първата се състои в това, че всеки, който държи с цел разпространение или разпространява хексахидроканабинол, подлежи на наказателна отговорност. Това засяга всички магазини за електронни цигари, които предлагат течности, съдържащи HHC. Втората последица е свързана с наказателно преследване на всеки, който придобие (закупи) или държи (притежава) хексахидроканабинол или шофира след употреба на такъв.

ОДМВР – Бургас предупреждава, че действията на полицейските служители не са единични, а част от цялостна стратегия за ограничаване случаите на производство, преработване, придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества. Тези действия са подкрепа и на кампания за ограничаване на тютюнопушенето сред подрастващи, като освен извършени множество проверки в търговски обекти за продажбата на тютюн, тютюневи изделия и техните производни на подрастващи до 18 години, такива са осъществени и в района на училищата сред младежите, по места, ползвани от учениците за т.нар. „колективно пушене“ в междучасията.