До момента ЦИК не провежда достатъчна разяснителна кампания за местните избори на 29 октомври, смятат експерти и наблюдатели. 10 дни преди местните избори, организациите, които следят процеса, продължават да отчитат рискове по отношение на гарантиране на правото на вот на гражданите, разяснителната кампания, обучението на Секционните избирателни комисии и отчитането на гласовете. 

Проблемите не се появяват за пръв път на тези избори, но до момента е явна липсата на стъпки за тяхното отстраняване. Според председателя на Обществения съвет към ЦИК  Цветелина Пенева трябва да се положат повече усилия за това гражданите да бъдат информирани как точно ще се гласува, тъй като на места ще има по 4 бюлетини. От Института за развитие на публичната среда са категорични, че изборите ще бъдат сложни и не е изключено да наблюдаваме множество грешки в протоколите.

Местните избори ще се проведат на 29 октомври. До момента обаче наблюдаваме сравнително вяла разяснителна кампания как ще се гласува. Според председателя на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева изборните права на гражданите не са спазени докрай, защото от една страна хората не са достатъчно информирани, а от друга проблем има и с началните стъпки при машинно гласуване .

Този казус не е нов, но не са взети мерки да бъде отстранен.

"Липсата на добра разяснителна кампания води и до голям брой невалидни бюлетини на местни избори", обясни Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда. Тя допълни, че предизвикателство ще бъде отчитането на резултатите.

"Липсата на машинен протокол е сериозен минс, отчитат и от Обществения съвет към ЦИК,

"И на тези местни избори се наблюдава тенденцията в определени населени места да се увеличава значително броят живущи по настоящ адрес", коментира Ива Лазарова.

Лазарова допълни, че проблеми и на тези избори може да предизвика хартията за машинните бюлетини, тъй като има случаи, в които излиза празна бюлетина, която автоматично е невалидна. Избирателят не получава право да пусне отново своя вот при такива ситуации. Според нея от ЦИК са имали достатъчно време да направят анализ и нужните промени, тъй като хартията всъщност не отговаря на спецификациите на машините. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм