През годините свикнахме с мантрата "Тук нищо не се произвежда" и това бе основателно поне в началото на прехода, но клишетата са клишета, защото са устойчиви на промяна. След като промените настъпят, те нямат задължителна връзка с истината. България не е същата като през 90-те години на миналия век. Със сигурност не е и страната отпреди 2007, преди влизането ни в Европейския съюз. Как се промени българската индустрия през последните години? Почти 80 години САЩ беше гарант на свободен търговски режим, но изправени пред геополитическите предизвикателства от страна на Китай, САЩ започват да залагат на субсидии, за да възстановят производството у дома и да привлекат производствен капацитет, без значение откъде. 

Новото Порше по погрешка е пуснато 10 пъти по-евтино в Китай

В предаването "Дребният шрифт" по Дарик радио темата коментира Валентин Стоянов - създател на Фейсбук групата "Българска индустрия", която дава актуална информация на потребителите за състоянието на българската икономика.

"Групата бе създадена спонтанно преди 4 години и половина, когато реших да отговоря публично на тези ширещи се митове, че в България нищо не се приозвежда. Оказа се обаче, че имаме огромен брой добре развиващи се предприятия в България. Всъщност с аргументи съвсем професионално, малко по малко оборваме тези митове и вече имаме близо 18 000 членове на групата, което ме радва. Отразяваме и IT компании и разбира се производствените предприятия от всички сектори, както и доста логистични бази", сподели Стоянов.

Шест наградени проекта в шестото издание на Академия за местни предприемачи (снимки)

Откъде събирате необходимата информация?

- Следя ежедневно нюзлетъра на Българската стопанска камара, който включва класации от различни сектори. Оттам получавам информация за приходите на дадено дружество. Следя и различните бизнес сайтове, следвам много страници на предприятия и постоянно получавам информация. Последните 1 - 2 години непрекъснато ми пишат собственици и ми изпращат снимки и данни за тяхното развитие.

АДФИ набира кандидати за финансови инспектори в Бургас

На базата на натрупването наблюдавате ли някакви трендове в българската индустрия?

- Българската индустрия става все по-енергийно ефективна, все по-малко замърсяваща, появяват се все повече индустриални паркове. Това с парковете е една тенденция. В някои случаи те са държавни или държавно-общински, има различни формати. Втори тренд, за който може би е рано да говорим, е изнасяне на инвеститори от Азия към България. Дрега тенденция е появата на нови отрасли като производството на биогорива, например.

В дискусията се включиха и доцент Тодор Ялъмов от Центъра за изследване на демокрацията и Бойко Таков, директор на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия.

Георги Ганев: Отказ от еврозоната носи рискове за валутния борд

Имаме ситуация на пълно разделение на общественото мнение между тези които смятат че в Бъгария нищо не се случва в индустриален план и тези, които имат поглед над нещата и знаят, че това не е вярно. В пандемичните години българската индустрия и износ бележат много голям растеж, с което се открояваме от повечето страни членки на ЕС, на какво се дължи тази тенденция?

"Частта с тенденциите, които господин Стоянов спомена, бих споделил и аз и се дължи на това, че нашата икономика е малка и 100 процента зависи на външните пазари. Растежът на дадена икономика минава през увеличаване на експорта - това е пътят, за да повишим жизнения си стандарт. Трябва да разчитаме на повече експорт и повече добавена стойност да остава тук в държавата. След няколко седмици ще можем да покажем последния си годишен доклад за състоянието на малките и средни предприятия, тъй като голям процент от износа се осъществява от тях. Инфлацията също оказа своето влияние през последната година, но нашата икономика и нашите предприятия са добре позиционирани. Не съм убеден, че всички сектори успяха да се възползват от пандемичната обстановка, но виждаме, че повечето сектори много бързо възвърнаха обемите от преди пандемията и дори ги увеличиха", заяви Таков.

Близо 43% от икономиката на България е в София

Според вас тази тенденция на нарастване резултат ли е от ниската ни стартова точка на развитие или, както твърдят някои циници, се дължи на оръжейната индустрия?

"Оръжейният експорт през изминалата година беше голям, но голяма част от предприятията през тази криза, както и при предишната (бeл. ред. глобалната финансова криза), всъщност успяха да бъдат по-адаптивни от своите европейски конкуренти и да спечелят от тези кризи. Вярно е, че има различия и някои печелят повече от други, но българската икономика напук на политиците се развива и има много поводи за гордост", категоричен е Ялъмов.

236 проекта са подадени от бизнеса в русенско по втората процедура от Плана за възстановяване и устойчивост

"Един фактор, който улеснява справянето с кризите, е че нашите предприятия растат със собствени средства и в този смисъл им е много по-лесно, когато има криза особено на финансовите пазари, проблеми с обещани инвестиции и т.н. Зависимостта от себе си им дава възможност да продължат. Освен това, научно-изследователската развойна дейност на българската индустрия се увеличава. Повече инвестиции идват, които са на първо място с развой и чак след това продължават с производство. Българските инвестиции също растат", добави той.

„Дребният шрифт“ - новото публицистично предаване в ефира на Дарик

"За да растем като икономика, не трябва да говорим само за привличане на чужди инвестиции, а за това как българските компании да инвестират по-добре и ефективно в чужбина. Има много добри примери като разнообразни стари компании от българската електроника например, има и нови IT компании, които купуват цели предприятия, които им трябват за локализация и т.н", добави Ялъмов.

Адекватен ли е все още моделът на индустриално развитие, грабнакът на икономиката да са малките и средни предприятия?

Дребният шрифт с Явор Сидеров

"Изхождайки от чисто статистическа информация, 98 процента от нашата икономика е съставена от малки и средни предприятия, те неминуемо са гръбнакът на тази икономика. Малките и средни предприятия, както са много уязвими, така са и много гъвкави и могат да се нагодят според необходимостта от нови изисквания и т.н. Тази гъвкавост е плюс. Разбира се, те имат същите проблеми като всички други предприятия. От тази гледна точка те са доста по-уязвими в сравнение с големите комапании, но относителността идва от мениджърските умения на дадените предприятия", заяви Таков.

Христо Терзийски: Задължихме правителството да не допусне затварянето на въглищните централи

"Няма отрасъл, в който да не можем да намерим добър пример за пробиване с иновации, включително с изнасяне на производство в чужбина. Една великотърновска компания направи цех във Флорида например. В електрониката и автомобилостроенето са най-много добрите примери. Добрите новини са навсякъде, но ако не стигат до семействата, родителите говорят тези мантри от 90-те години и когато децата трябва да избират какво да правят със себе си и с живота, не могат да направят разционален избор, защото нямат правилната информация", категоричен е Ялъмов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм