Хърватия е изпълнила всички критерии за присъединяване към еврозоната, обяви днес Европейската комисия, с което дава възможност на 1 януари 2023 г. страната да стане 20-ият член на еврозоната.

Преминаването на Хърватия от куна към евро ще се случи по-малко от десетилетие след присъединяването на бившата югославска република към Европейския съюз, като ще постави нов етап в по-нататъшната интеграция на ЕС.

Доклад на ЕК: България отговаря на три от 4-те критерия за приемане на еврото

Европейската комисия съобщи, че Хърватия е изпълнила стриктните условия за присъединяване към единната валута, включително поддържане на инфлацията в същия диапазон като този в ЕС, както и разумни публични разходи.

Присъединяването към единната валута "ще направи икономиката на Хърватия по-силна, което ще донесе ползи за нейните граждани, предприятия и обществото като цяло", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Приемането на еврото от Хърватия ще направи и еврото по-силно", добави тя.

За официалното приемане на еврото Хърватия все още се нуждае от одобрението на финансовите министри на ЕС, които се очаква през юли да дадат пълната си подкрепа.

"Индикациите, които имаме, са положителни. Така че нормално бих очаквал процедурата да мине и Хърватия да може да се присъедини към еврозоната от следващата година", заяви изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис.

Подуправителят на БНБ: Има опасност от влизане в инфлационна спирала у нас (обзор)

Домбровскис, най-високопоставеният икономически служител на Комисията, ще пътува до Загреб в четвъртък, за да представи официално становището пред хърватското правителство.

На 1 януари 2002 г. милиони европейци в 12 държави се отказаха от лирата, франка, германската марка и драхмата, заменяйки ги с евробанкноти и монети.

Оттогава към тях се присъединиха още седем държави: Словения през 2007 г., Кипър и Малта през 2008 г., Словакия през 2009 г., Естония през 2011 г., Латвия през 2014 г. и накрая Литва през 2015 г.

Правителството одобри оперативния план за приемане на еврото

България е следващата държава на опашката за присъединяване към еврото и заяви готовност да го приеме от 1 януари 2024 г.

Правителствата на държавите от ЕС се опасяват да не повторят грешките от първите дни на еврото, когато страни като Гърция се втурнаха към единната валута с нестабилни финанси, което създаде предпоставки за дълговата криза в еврозоната.

Подобно на приелите еврото граждани преди тях, много хървати се опасяват, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените - по-специално, че фирмите ще закръглят цените, когато ги конвертират от куна.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм