Според разпространения днес доклад на Европейската комисия, България изпълнява три от четирите икономически критерия за конвергенция, необходими за присъединяване към еврозоната.

Страната ни изпълнява критериите за стабилни и устойчиви публични финанси, за стабилност на валутните курсове и за дългосрочни лихвени проценти. Не покриваме само условията за ценова стабилност.

Подуправителят на БНБ: Има опасност от влизане в инфлационна спирала у нас (обзор)

Хърватия е единствената страна-кандидат за еврозоната, която изпълнява и четирите критерия. Заключението на Комисията е, че е готова да въведе еврото на 1 януари догодина. Така страните членки на ЕС, които използват единната европейска валута, ще станат 20.

Докладът на Комисията за конвергенцията за 2022 г. оценява напредъка на седемте страни, които още не са въвели еврото - България, Румъния, Хърватия, Чехия, Полша, Унгария и Швеция.

ЕК потвърди: Хърватия изпълни условията за приемане на еврото от 2023 г.

Съветът на ЕС ще вземе окончателното решение за Хърватия през първата половина на юли, след като въпросът бъде обсъден от Еврогрупата и Европейския съвет. Европейският парламент и Европейската централна банка също трябва да дадат своите мнения.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм