ЕС многократно заяви, че онези, които помагат на Русия за незаконното нападение срещу Украйна, нарушават Устава на ООН и международното право, и ще понесат последствия. Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с последните руски въздушни удари по Украйна, цитиран от БТА.

Осъждаме оръжейните доставки за Русия, която ги използва, за да убива цивилни украинци и да унищожава гражданска инфраструктура в Украйна. Забелязваме, че около Коледа и Нова година Русия порази основно граждански цели в Украйна и това е военно престъпление. Възможните доставки на военно оборудване за Русия от Северна Корея може да бъде нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, добави говорителят.

Призоваваме никой да не подрепя руското военно нападение срещу Украйна, посочи той. Говорителят отбеляза, че една от основните цели на санкциите на ЕС срещу Русия е да ограничи военните способности и приходите, които могат да послужат за военни дейности, особено в Украйна.

ЕС наложи забрани за износ и предприе допълнителни стъпки за ограничаване на достъпа на Русия до технологии, използвани във военното дело, поясни говорителят. Виждаме, че има опити за заобикаляне на санкциите, затова постоянно разговаряме със страните, през които се правят тези опити, и вече има известен напредък, допълни той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм