От 23 април до 14 май всички граждани, които в изборния ден ще бъдат извън страната, ще могат да подадат заявления през интернет-страницата на Централната избирателна комисия, за да бъдат включени в избирателните списъци, съобщиха от ЦИК.

От вчера започнаха регистрациите на партии и коалиции. Днес вече една партия е подала документи за участие - „Българско национално обединение“.

От 9 април, когато бяха издадени указите за насрочване на тези избори, ЦИК е приела повече от 25 решения, които уреждат организацията на изборите и те са публикувани на сайта ѝ.

"Вчера Централната избирателна комисия е провела първа среща с Министерския съвет по въпроси, свързани с организацията на изборите", заяви председателят ѝ Камелия Нейкова.

"В изборите имат право да гласуват българските граждани, които към изборния ден са навършили 18 години, не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“, не са поставени под запрещение и за изборите за членове на ЕП отговарят на изискването за уседналост, което означава три месеца преди изборния ден да имат регистриран постоянен или настоящ адрес в България или друга страна членка на ЕС", съобщи Росица Матева, заместник-председател и говорител на ЦИК.

По думите ѝ българските граждани ще могат да гласуват и в двата вида избори в страната, както и във всички държави членки на ЕС и в секциите, които са разкрити в държави извън ЕС, в дипломатическите и консулски представителства.

Росица Матева каза още, че предстои ЦИК да определи местата, в които ще има избирателни секции. Тя добави, че ще бъдат назначени 31 РИК и за двата вида избори.

Чуйте и вижте още от прикачените звукове файлове.