"Когато работиш по една информация, която имаш и всички възможности по тази информация се изчерпат, тогава казваш: трябва ми още нещо. Трябва ми още малко, за да се закача за нещо, за да развия други варианти. Това е преломния момент, когато губиш реалността, която имаш."

Това заяви в предаването "Седмицата" по Дарик радио Емил Нешев- директор на планинска спасителна служба към БЧК, който бе част от доброволците, открили изгубения Александър от Перник.

Интервю с бащата на Сашко след емоционална среща с 12-годишното момче

"Мотивацията е една и тя си остана до края. Може би, когато си преуморен и не се получава, има един момент, в който се самообвиняваш, че не правиш нещо както трябва", заяви Милко Михайлов - един от тримата мъже, открили Сашко след 9 дни на издирване.

"Най-голямата грешка, която може да се допусне при такъв тип операция е да не се направи пълен анализ в последствие, защото винаги е възможно да се допуснат грешки. Важното е обаче тези грешки да се изговорят, за да може да бъдем още по-добри при такива последващи ситуации. Ние говорихме и коментирахме много. В края на всеки един ден от издирването завършвахме с такъв разбор", сподели Нешев.

БЧК награди спасителите, участвали в издирването на Сашко

"Важното при доброволческите екипи, които не са от професионалисти е този, който води операцията да е наясно какво прави и как да канализира този доброволчески устрем, защото това е наистина уникално като действие. От друга страна е важно всичко, което те са направили да може да влезе в някакъв анализ в последствие- да се знае кой от къде е минал, кога е минал", допълни той.

"Бяхме разпечатали карти, следяхте тракове, отбелязвахме къде сме минали и къде не, и въпреки това, винаги може да има пропуски", каза Михайлов.

Демерджиев: Хиперактивността е помогнала на Сашко да оцелее

"За да се справи човек в такава ситуация, на първо място трябва да има волята, знанията и някакъв опит. Тези момчета имат опита и мисля, че това им помогна. Държавата трябва да използва всички ресурси, с които разполага. Още в първите моменти, когато се разбира, че има изчезнал човек, трябва да се активират всички служби, които могат да свършат работа веднага. Говоря за организирани институции", заяви Нешев.

"Проблемът бе, че късно беше подаден сигнала за изчезването на детето. Не обвинявам бащата за това, защото Сашко и друг път е бягал, намирали са го. Най-лесно е да се обвинва. Най-вероятно социалните мрежи са изиграли изпреварваща роля. Народът тръгна като една лавина. Това доведе до хаос първата вечер, но на следващия ден нещата се нормализираха", сподели Михайлов. 

Сашко се възстановява нормално, извеждат го от реанимация

"При такива ситуации е наложително да имаме максимално подробна информация за изчезналото дете. Това са най-трудните възможни акции за провеждане. Казвам го от позицията на моя скромен опит от над 30 години в планината като спасител. Акции за издирване на изгубен в планината са строго зависими от оптималното количество информация, което можеш да събереш. Дори и най-дребните детайли са от значение", каза Нешев.

"Оказа се, че Сашко не го е страх от тъмното и според нас най-вероятно се е движил през нощта. Това са само предположения, но най-вероятно до голяма степен му е било в полза", каза Веселин Георгиев - третото звено от спасителите на детето.

Демерджиев: Няма данни Александър от Перник да е бил отвлечен

"Нощното издирване крие доста сериозни рискове от инциденти със самите спесители, доброволци. Много е важно да се прецени всичко и тези, които търсят през нощта да бъдат добре екипирани с допълнително осветление, GPS. Нашите понятия за нощно пребиваване в планината са различни от тези на детето", допълни Нешев.

Запитан какви са начините за оцеляване в такава ситуация, Нешев заяви:

 

"Когато видиш, че няма изход, когато си изразходвал много енергия и умората, гладът и жаждата започнат да те натискат и психиката започне да ти дава сигнали, че нещата отиват на зле, тогава е най-опасно човек да рухне. Рухне ли психически, вече е на една крачка от сериозния проблем."

"В една такава ситуация, от гледна точка на хората, които търсят изчезналия човек, най-важна е бързината. Днешните технологии дават възможност, ако някой се е изгубил в планината, да изпрати локацията, координатите си на спасителните служби или близките си, което значително съкращава времето за реакция. В конкретния случай не е така, но това показва, че всеки такъв случай е сам за себе си, коренно различен от предишните. От другата страна, средствата, с които разполага държавата са неща, които изключително много могат да помогнат при едно такова издирване. В България липса система, която да локализира с точност мобилно устройство. Към момента тези локализаторите на мобилните оператори дават информация в периметър от 30, 40 кв.км, което е страшно голяма територия в планината. Това е отношението на държавата към проблема", каза Нешев.

Прокуратурата: Работи се по повече от една версия за изчезването на 12-годишния Александър

"Хеликоптерите на гранична полиция са оборудвани чудесно за издирване. Създаването на "Хемс" в България пък би оказало огромна помощ за медицинска намеса в рамките на много кратко време. Тази тема е изключително широка", каза той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм