Хиперактивността на 12-годишния Александър му е помогнала да оцелее. Детето е намерено в момента, в който вече се е изморило и е спряло да се движи, посочи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Пред Дарик радио директорът на държавната психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова коментира, че хиперактивността може да даде сили на детето да се движи толкова време, но и отрече някои медицински твърдения от разследването относно аутизма.

Вътрешният министър Демерджиев добави, че все още няма категорични доказателства, които да насочат разследващите към една конкретна версия за изчезването на момчето. Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че трябва да се провери дали Александър не е държан някъде против волята си.

Сашко се възстановява нормално, извеждат го от реанимация

Няма данни Александър да е бил отвлечен, но ще се работи до пълното изясняване на всички факти, свързани с неговото изчезване, коментира в неделя пред журналисти в Пловдив Демерджиев. Той уточни, че момчето е в добро състояние в „Пирогов“ и лекарите се грижат за него.

12-годишният Александър се възстановява добре, каза на извънреден брифинг директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" Валентин Димитров, цитиран от БГНЕС.

Демерджиев: Няма данни Александър от Перник да е бил отвлечен

"Детето се възстановява адекватно. Няма повреди, които да имат пряка опасност за живота на детето, или за неговото здраве. Според основното му състояние всичко ще продължи и ще мине както трябва. С него ще работят и психолози. Органите, които имат отношение към разследването, да си свършат работите", каза той.

До щастливата развръзка се стигна на деветия ден от изчезването на 12-годишния Александър от Перник. Детето бе открито в безпомощно състояние вчера в дере в труднодостъпна местност край Радомир от двама доброволци от Клуба по делта и парапланеризъм в Перник.

Прокуратурата: Работи се по повече от една версия за изчезването на 12-годишния Александър

Било е мръсно и изтощено, като първото нещо, което е поискало, е било вода. Директорът на ОДМВР-Перник Павел Млеканов коментира на брифинг, че няма информация някой да е приютил или държал Александър.

В мащабната акция по издирването на Александър се включиха служители на МВР, планински спасители и над 9000 доброволци. В търсенето участва хеликоптер на „Гранична полиция“ с термовизионна камера на борда и следови кучета. Няколко отряда на Планинската спасителна служба също бяха на терен. Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ активира системата AMBER Alert.

В петък бащата на детето издържа проверка на детектор на лъжата и обяви парична награда от 100 000 лв. за този, който го намери.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм