Протестно шествие, организирано от новосъздаденото „Движение за култура” се проведе в столицата. Участниците в проявата настояха за оставката на директора на Народния театър „Иван Вазов”и за Закон за сценичните изкуства в България.

Демонстрацията, организирана от „Движение за култура” тръгна от ресорното министерство, премина покрай Министерски съвет и завърши пред Президентството. В проявата взеха участие десетки хора, в нея се включи и режисьорът Александър Морфов.

Културният министър ще поиска директори на театри да нямат право да са част от партии

Перед журналисти актьорът Валери Йорданов изложи позицията и исканията на движението, като уточни, че то се формира по силата на един повод и една причина – разрушителната криза в Народния театър - една държавна институция, чието състояние е индикатор за здравето на българския театър, култура и общество.

По думите му упорството на Васил Василев да остане на поста директор на Народния театър отворя трудно поправими рани в българската култура.

Васил Василев: На театъра пише ”Иван Вазов”, не ”Александър Морфов”

Артистите изискват и спешно изработване и приемане на адекватен Закон за сценичните изкуства в България. Те декларират още, че никой от инициаторите на Движение за култура няма желание да заема какъвто и да бил ръководен пост.

Културните дейци внесоха исканията си до президента, премиера и министъра на културата

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм