“В театъра не трябва да има политика, а правителството ще предложи нов проектозакон, в който директори на театри няма да имат право да бъдат част от политически формации”. Това заяви културният министър Найден Тодоров в ефира на Euronews Bulgaria.

Колкото до това дали ще бъде освободен сегашният директор на Народния театър, министър Найденов смята, че този спор трябва да бъде решен в съда.

Васил Василев: На театъра пише ”Иван Вазов”, не ”Александър Морфов”

“Вън политиката от театъра! Вече сме подготвили законопроект за изменение на закона, за да може тази слабост да бъде отстранена. Защото вярвам, че човек не може да управлява едновременно и културни процеси, и политически процеси”, добави той.

„Аз не мога да освободя някого, просто защото някой не го харесва. Ако има нарушение на закона, там се намесвам аз. Това е функцията, която изпълнявам. Без да има нарушение на закона, аз няма как да се намеся“, обясни министър Тодоров.

Директорът на Народния театър няма да подаде оставка

„Личното ми мнение е нещо съвършено различно. Но аз не съм в позицията на министър на културата, за да изразявам личното си мнение“, заяви той.

Припомняме, че след скандалите в Народния театър и уволнението на Александър Морфов актьори и режисьори създадоха „Движение за култура“. Целта е от една страна да се противодейства на скандалите в Народния тетър, а от друга да се постигнат законодателни промени в сектор култура. От „Движение за култура“ искат оставката на директора на Народния театър Васил Василев и организираха шествие, започващо пред Министерството на културата на 16 март, на което да покажат своите виждания за необходимите промени. 

„След „просто Наско“ получихме „просто Васко“: Актьори и режисьори създават „Движение за култура“

Да, законът е нещо много хубаво и е трегер на едно общество. Но идва момент, в който виждаме, че законът не решава проблема, когато той преминава в морално измерение. Какво значи една буква или една алинея, какво означава един юридически виртуозитет, една правна, окопана територия, брилянтно менажирана и дирижирана от някакъв си човек, когато виждаме с кални ботуши да се потъпква светинята на театъра", коментира Камен Донев.

Конфликтът в Народния театър разтресе публичното пространство преди близо 5 месеца, след като вратата на Велислава Кръстева осъмна надраскана с надписи "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай" след представлението на "Хъшове" на 29 октомври.

Морфов: Цялата държава се е впила в нормалните хора и смуче кръвта им

Впоследствие Александър Морфов обяви, че той е авторът им, възмутен от демонстрираните политически обвързаности от страна на пиарката, която придружаваше почетния председател на ДПС до урните по време на изборите.Конфликтът раздели първата ни трупа.

По-голяма част от актьорите подкрепиха новия си директор, който на няколко пъти бе посочван от предишния служебен министър на културата Велислав Минеков като заслужаващ крайна дисциплинарна мярка заради политическото според него назначение на Кръстева, за непредоставяне на документация за външни фирми, с които Народният театър работи, и т.н. Те направиха подписка в подкрепа на Василев, поискаха оставката на Минеков и дори се обърнаха към президента Румен Радев, за да го призоват да бъде медиатор в конфликта.

Морфов остава режисьор в Народния театър

На 28 февруари Александър Морфов е дисциплинарно уволнен от Народния театър. Велислава Кръстева пък напусна поста си на пиар в театъра по-рано в същия ден. А на 2 март стана ясно, че Морфов ще остане режисьор в Народния театър.

По-късно в същия ден директорът на Народния театър Васил Василев обяви, че няма да подаде оставка. Той обясни, че е премахнал длъжностите „главен режисьор“ и „ръководител Връзки с обществеността“ за да спаси театъра“. Той определи като грешка идването си в София като директор, но постави оценка отличен на работата си в Народния театър. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм