След скандалите в Народния театър и уволнението на Александър Морфов актьори и режисьори създават „Движение за култура“. Целта е от една страна да се противодейства на скандалите в Народния тетър, а от друга да се постигнат законодателни промени в сектор култура. От „Движение за култура“ искат оставката на директора на Народния театър Васил Василев и организират шествие, започващо пред Министерството на културата на 16 март, на което да покажат своите виждания за необходимите промени. 

Морфов: Цялата държава се е впила в нормалните хора и смуче кръвта им

Актьори и режисьори създават „Движение за култура“ подтикнати от скандалите в Народния театър и уволнението на режисьора Александър Морфов. По думите им в Народния театър има продължаваща разруха, а скандалът с  Морфов е само върха на случващото се. От Движението настояват директора на Нардония театър Васил Василев да бъде уволнен.  А актьорът  Никола Додов коментира.

Да, законът е нещо много хубаво и е трегер на едно общество. Но идва момент, в който виждаме, че законът не решава проблема, когато той преминава в морално измерение. Какво значи една буква или една алинея, какво означава един юридически виртуозитет, една правна, окопана територия, брилянтно менажирана и дирижирана от някакъв си човек, когато виждаме с кални ботуши да се потъпква светинята на театъра", коментира Камен Донев.

Евгени Будинов срещу Морфов: Измисля си, украсява и лъже, а после нагло говори за морал

Според актрисата от Народния театър Албена Колева проблемът е заложен още в конкурсите за директори.

От „Движението за култура“ настояват за законодателни промени, така че да не се допуска концентриране на еднолична власт в ръцете на директорите на театри. Исканията им ще бъдат представени на протестно шествие на 16 март от 14.00 часа, което ще започне от Министерството на културата и ще продължи до Президенството и Министерски съвет. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм