В средата на ХІХ в. все още се практикува натуралната размяна на стока за стока. Затова е любопитно да отбележим, че от записи в тефтери на кърджии от габровското село Боженци става ясно, че при търговия в населените места по делтата на Дунав две оки габровски пестил се разменят за една ока черен хайвер (Глушков, Г. Пета национална конференция на българските етнографи. Габрово, 1988 г. с. 45). Явно доказателство за високата цена на този продукт по онова време.

Този интересен факт припомня уредникът на музей „Етър“ Дамян Христов. 

На 3 и 4 септември в музея до Габрово ви очаква едно изключително преживяване – Празник на пестила

Акценти в програмата на събитието:

• Приготвяне на пестил по традиционна рецепта
• Алея на вкусовете с базар и дегустации
• Демонстрации на занаяти и занятия, свързани с пестила – направа на кошници, калайдисване на съдове, изработване на дървени лъжици и бакърджийски изделия
• Национално младежко надиграване с конкурсен характер „Етърски ритми“
• Фолклорни изпълнения
• Образователна игра с награди „Сливи с късмет“
• Тематични изложби