Дружество на пловдивските художници кани пловдивчани и гостите на града на изложбата „Съвременна графика“. Откриването е днес от 18.00 ч. в изложбената зала на ДПХ на бул. „Цар Борис III Обединител“ №153.

„Графиката е елитарно изкуство. Нейното възприемане изисква опит и естетически вкус. Условността на изразните средства, особената атмосфера на вглъбение, тишината на графичния лист - всичко това оформя нейното особено място сред визуалните изкуства. Технологията на създаване на образа, съпротивлението на материала, ефекта на печатарското мастило върху хартията, дългият процес на обработка и насищане. В предишни години Пловдив има славата на град с много силни художествени изяви в тази област. Желанието ни е това да се възроди отново“, коментира преди откиването на експозицията председателят на Дружеството на пловдивските художници Лидия Симеонова.

В над 65 творби изложбата показва широк диапазон от класически и съвременни графични техники - от офорт, акватинта, висок печат, мецотинто, сериграфия до дигитален печат и иновативни похвати.

„Съвременна графика“ се реализира по идея на художника Осман Юсеинов, който работи с различни визуални изкуства. В нея участват над 35 творци от Пловдив и региона, както и от Сливен, Стара Загора, Пазарджик и др.