Окръжен съд - Габрово допусна предаването властите в Кралство Белгия на българския гражданин С.Е. от Дряново, въз основа на Европейска заповед за ареста му.

Заповедта е издадена на 23 юни 2022 г. от Прокуратурата в Брюксел, по повод влязла в сила присъда, с която мъжът е осъден на 4 години лишаване от свобода за извършен грабеж. Престъплението е осъществено през декември 2019 г., а присъдата е постановена на 8 декември 2021 г. Производството пред белгийския съд е протекло в отсъствие на лицето, но в издадената заповед се съдържат гаранции, че осъдителното решение ще бъде връчено на С.Е. незабавно след предаването и същият ще бъде изрично уведомен за правото му на повторно разглеждане или обжалване с негово участие.

След преценка на всички събрани по настоящото дело доказателства Окръжен съд - Габрово счете, че са налице законовите основания за предаване на С.Е. на белгийските власти. Той остава с мярка за неотклонение „Задържане под стража” до фактическото му предаване на искащата държава.