Необходима е политическа стабилност, за да може цялата система за национална сигурност в България да бъде стабилна и да преодолее наличните дефицити, посочи министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков в интервю за Нова телевизия.

Заков: Военновъздушните сили анализират офертата на САЩ за самолетите F-16

Той заяви, че армията е пред колапс, със старо оборудване, а някои структури са на ръба на оцеляването -  Военновъздушните сили (ВВС) е една от тези структури - и ситуацията е критична. Според Заков причините са, че в миналото армията е била употребявана за политически цели, системно е недофинансирана, и са били вземани погрешни решения, което е довело до натрупване, трудно преодолимо в рамките на няколко месеца.

БСП напуснаха заседанието на МС заради F16

По повод закупуването на нови осем изтребителя от САЩ, министър Закон коментира, че проектът е много ключов, част от модернизацията на армията, и е първият за по-високотехнологично въоръжение. По думите му той ще вкара ВВС в 21-ви век, а с това и цялата армия.

Американски самолети F-22 Raptor са на път за Полша

Заков добави, че парите за тези изтребители до края на тази година са предвидени в бюджета на Министерството на отбраната и те не могат да бъдат ползвани за други цели. Според него съществува риск да бъде провален договорът за нови изтребители, определи го като „политически“ - зависи от ситуацията в България, изборите, дали ще има редовно правителство, парламент, който да е достатъчно дълго работещ, за да приеме проекта за инвестиционен разход. „Всяко забавяне на този процес поставя под риск способностите на ВВС“, посочи той.

Заков: Договорени са 34 млн. долара компенсации заради забавянето на F-16

„Няма как да има сигурност без да има армия. И няма как да има повишаване на доходите, силна икономика, ако няма сигурност“, каза Драгомир Заков.

Относно отношенията между България и Русия министърът в оставка коментира, че в дипломацията е много важен принципът на равнопоставеност и реципрочност.  Според него, за да има положително развитие на нашите двустранни отношения, Москва трябва да вземе решение да смени посланика си у нас. „Здравият разум казва, че ако искаш да поддържаш добри отношения с една държава, посланикът, който те представлява, трябва да е добре приет. Очевидно посланик Митрофанова не е добре приета в България“, добави той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм