Военновъздушните сили на САЩ изпращат изтребители F-22 Raptor в Ласк, Полша, за да подкрепят мисията на НАТО за "въздушен щит" и да засилят възпирането срещу потенциални руски заплахи, съобщи "Бизнес инсайдър". Това предаде БГНЕС. 

Заков: Договорени са 34 млн. долара компенсации заради забавянето на F-16

Изтребителите "стелт" от пето поколение от 90-та изтребителна ескадрила, които току-що пристигнаха в базата Лакенхет, Англия от съвместната база Елмендорф-Ричардсън в Аляска, скоро ще се отправят към 32-ра тактическа военновъздушна база в Ласк, Полша, се казва в изявление на Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Военновъздушните сили в Африка.

Мисията на НАТО за въздушен щит внася в източните граници на НАТО допълнителни способности за въздушна и противоракетна отбрана извън тези, които бяха разположени преди нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Военновъздушните сили заявиха, че въздушната защита осигурява щит "от Балтийско до Черно море".

Германският бригаден генерал Кристоф Плит, заместник-началник на щаба по операциите в щаба на Съюзното военновъздушно командване на НАТО, заяви, че целта на мисията е "възпиране и предпазване от евентуална руска агресия", съобщи по-рано „Stars and Stripes”.

Драгомир Заков: Най-късно през 2028 г. България ще има 16 самолета F-16

F-22 Raptor се смята за първия изтребител от пето поколение. Самолетът може да изпълнява както мисии "въздух-въздух", така и "въздух-земя" и според ВВС "не може да бъде сравнен с нито един известен или проектиран изтребител".

F-22 има 20-милиметрово оръдие и може да бъде въоръжен с шест радарно управляеми ракети AIM-120 и две инфрачервени ракети AIM-9 "въздух-въздух" за бой "въздух-въздух".

Изтребителят може да бъде конфигуриран и за бой "въздух-земя" с два 1000-килограмови боеприпаси за директна атака (Joint Direct Attack Munitions).

Планът за засилване на отбраната на НАТО в Европа е резултат от срещата на върха в Мадрид през юни, на която лидерите разработиха нова стратегия за модела на НАТО за "възпиране чрез укрепване".

Столтенберг: Днес взехме историческото решение да поканим Швеция и Финландия в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че новата стратегия е "най-мащабното преразглеждане на нашата колективна отбрана след края на Студената война".

По време на войната в Украйна Русия насочваше атаките си срещу украински обекти в тревожна близост до полската граница, включително изстрелвайки над 30 ракети по Международния център за поддържане на мира и сигурността в Яворов само на 15 мили от Полша. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм