"България е договорила два вида компенсации заради забавянето на доставките на изтребителите F-16",  каза военният министър Драгомир Заков по време на изслушване пред ресорната комисия към парламента,  предаде БГНЕС. 

По думите му, компенсациите са разделени на два вида - 25 млн. долара ще бъде отпуснато на България като допълнителна помощ за купуване на воъръжение. 9,5 млн. долара ще бъдат дадени от американците за обучение на пилотите ни.

1,32 млрд. долара ще струват на България новите 8 изтребителя Ф-16

"Имаме допълнителна уговорка със САЩ, в случай че се забави доставката на първата партида самолети след първото тримесечие на 2025 година, да отложим и нашата вноска за купуването на истребителите", обясни военния министър. По думите му, "подобен компромис" от САЩ не е бил постиган при такива договори досега.

"Страната ни трябва да реши до 1 ноември дали да ги приеме предложените общо стойност 34 млн. долара и така да потвърди и втората поръчка изтребители F-16. Те са изцяло свързани с втория договор за доставка", обясни той. 

НС одобри на първо четене промените в договора за първите изтребители Ф-16

"В случай, че не приемем постигнатите условия, може да се каже, че зачеркваме проекта F-16 за България", каза още Заков.

Той допълни, че министерството ще внесе инвестиционно предложение за втория основен договор за доставка в Министерския съвет в четвъртък.

"Постигната е и допълнителна уговорка България да придобие още самолети от САЩ при отпадане на МИГ-29 заради изтичане на живота на двигателите им, ако се наложи", заяви той. 

"Ако България отхвърли тези условия, е застрашена цялата доставка на F-16 у нас", каза Заков.