В актуализацията на държавния бюджет са отпуснати до 100 милиона лева за бюджета на Министерството на отбраната за заплати, за квартирни и за порциони на военнослужещите и цивилните от системата. Това заяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков пред bTV, цитиран от БТА.

Това са пари изцяло и само за адресиране на заплатите. До стотинка ще отидат за българските военнослужещи и цивилни от системата“, увери Заков.

Заков: МС гласува ръст на разходите за заплати в МО

Той добави, че се предвижда увеличение на заплатите в системата между 16 и 25%. Най-голямо ще е увеличението за „войнишките длъжности“, където заплащането е по-ниско. А с 16% ще се повишат заплатите на командния състав.

Военният министър в оставка обяви, че в българската армия липсват няколко хиляди души. Най-много кадри са необходими за т.нар. войнишки длъжности, допълни той.

Сухопътният компонент на НАТО ще може да преминава и пребивава у нас, реши МС

Заков допълни, че голямото текучество на кадри се дължи на много фактори. Въпросът е комплексен – работата със стара ръждясала техника не е приятна, лошите условия на труд също, коментира още той.

Министърът на отбраната съобщи, че скоро се очаква да бъде получена оферта за новите самолети Ф-16 от американската страната. „Първите осем поръчани самолета вече са на „поточната линия“, каза Заков. Той очаква офертата за новите самолети да бъде сравнима с първата. До 2028 г. би трябвало да имаме ескадрила с Ф-16, която ще можем да ползваме“, допълни той.

Изгонването на руските дипломати е логично, според Драгомир Заков

На въпрос какви са рисковете за България от войната в Украйна, Заков заяви, че към момента няма пряка военна заплаха за страната ни. България е достатъчно добре защитена и в рамките на НАТО, допълни министърът на отбраната.

Той коментира, че войната ще приключи на масата на преговорите. Според него всички усилия трябва да насочени към подпомагане на Украйна.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм