ДПС изключи от парламентарната си група всички 17 народни представители, които подкрепят почетния председател на партията Ахмед Доган. Изключен е и съпредседателят на Движението Джевдет Чакъров, който определи този акт като "нелегитимен". Решението е взето днес на заседание на парламентарната група на ДПС със 25 гласа „за“, без против и въздържали се.

Изключените са Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Джевдет Чакъров, Едис Даудов, Ердуан Мехмед, Ешереф Ешереф, Левент Мимиш, Марио Рангелов, Мехмед Салим, Павлин Кръстев, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Хабибе Расим, Хайри Садъков, Юсеин Вайселов.

По-късно депутатите Димитър Николов и Ахмед Вранчев също напуснаха парламентарната група на ДПС, но по свое желание.

През миналата седмица от групата бяха изключени още Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов и Айсел Руфат.

При настоящата ситуация парламентарната група на ДПС остава с 27 народни представители и е четвърта политическа сила в 50-ото Народно събрание след ПП-ДБ и "Възраждане".  Според експерти по конституционно право това означава, че президентът е задължен да връчи втория мандат за съставяне на кабинет не на ДПС, а на ПП-ДБ, тъй като коалицията вече е втора по големина парламентарна група.

Масовото изключване на депутати от парламентарната група, което Делян Пеевски след това определи като фракция "ДПС 17" дойде ден, след като почетният председател на ДПС Ахмед Доган му поиска оставка. В четвъртък Пеевски призна, че не може да повярва какво е направил Доган и заяви, че продължава да е за обединение