За България остава основен приоритет присъединяването към Шенгенското пространство, заяви премиерът Гълъб Донев след срещата му с австрийския канцлер Карл Нехамер, която се проведе в Министерския съвет. Донев изрази надежда посещението на Нехамер да допринесе за положителното развитие на приемането ни в Шенген.

Радев: Това, че Шенген не функционира пълноценно в Централна Европа, не означава, че България и Румъния трябва да стоят отвън

От своя страна австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че Австрия никога не е изоставяла България и Румъния по пътя им към Шенген.

Румен Радев посреща федералния канцлер на Австрия на летище Пловдив

България и Австрия са близки страни, които се свързват с дълбоко приятелство", отбеляза федералният канцлер на Австрия.

Карл Нехамер посочи, че австрийски предприятия са изключително силно икономически представени тук в България, а българският пазар на труда и като цяло страната ни е много интересна дестинация за австрийските фирми.

Той обясни, че решението на Австрия, заедно с това на нидерландската страна, е, че има проблеми в Шенгенското пространство, като целта им е да обърнат внимание, че има един системен проблем. Нехамер заяви, че тези граници трябва да бъдат надеждна защита и открои големия проблем, който имат с нелегалната миграция. „Имаме над 100 хил. бежанци от Украйна и още толкова нелегални мигранти, които са установени при нас", каза още той.

Румен Радев пред Дарик: Гълъб Донев ще е следващият служебен премиер

Австрийският канцлер подчерта, че България изпълнява стриктно своите задачи. Ние ще намерим заедно решение. Имаме да вършим още много заедно, но ние затова сме партньори – да можем да говорим открито за проблемите и да ги решаваме заедно, изрази надежда Нехамер.

Лидерската среща: Прогнозата е за нови избори, но със същия резултат

Припомняме, че по-рано днес държавният глава Румен Радев и федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер, който е на работно посещение в България по покана на българската страна, посетиха Регионална дирекция „Гранична полиция" в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. В делегацията, водена от него, е и федералният министър на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер.