Лидерите на БСП и ГЕРБ Корнелия Нинова и Бойко Борисов седнаха на една маса в Народното събрание, за да преговарят за редовно правителство, но без успех. На лидерската среща, инициирана от социалистите, не се явиха от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“. Присъствие имаше само от ГЕРБ, ДПС и „Български възход“.

Борисов изтъкна, че няма как да подкрепят правителство на БСП заради решение на Конгреса на ГЕРБ, но изрази готовност да разговаря с колегите си това за в бъдеще да не важи за техническо, програмно или експертно правителство.

Виктор Лилов пред Дарик: Радев не следва интересите на народа, единствената му цел е властта

ГЕРБ и ДПС прогнозираха, че отиваме на нови предсрочни избори, като резултатът ще бъде същият и именно затова диалогът трябва да бъде възстановен. Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев също изрази съгласие по отношение на диалога между партиите.

Накрая Нинова обобщи, че очевидно мнозинство за правителство с третия мандат няма. Затова ще свика Изпълнителното бюро на БСП, за да се вземе решение как да продължат оттук нататък.

Бойко Борисов и Корнелия Нинова   /Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пристигна в парламента за първи път от април 2020 г., когато за последно е идвал в качеството си на премиер, за да даде информация на депутатите за ситуацията с Ковид. Поводът за посещението му е лидерската среща, инициирана от БСП във връзка с третия мандат за кабинет.

На влизане Борисов влезе с нагласата за опит да се върне нормалният тон в парламента. В началото на разговорите лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че желанието й е да говорят как да се преодолее политическата криза.

Лидерски разговор решава съдбата на третия мандат за съставяне на правителство

Тя коментира, че е изненадана от отсъствието на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. По думите й от БСП са извели напред 4 въпроса, които съществуват при всички партии, а именно законите за Плана за възстановяване и устойчивост, Бюджет 2023, Шенген и съдебна реформа.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче изрази убеждение, че страната ни отива за пети път на избори, като резултатите пак ще са същите.

ПП: Ще се въздържим от подкрепа към правителството с мандат на БСП

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също прогнозира нови, но ненужни избори със същия резултат и призова отново за нормалност и диалог, за да се преодолее политическата криза.

Председателят на „Български възход“ Стефан Янев заяви, че дори да се отиде на нови избори, този диалог е необходим и призова за разговор за приоритети, политика и търсене на решения.

Накрая Нинова обобщи, че на този етап не се говори за коалиция, а за воля за правителство.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм