"Един президентски указ или обикновено мнозинство в Народното събрание не могат да те направят министър или премиер. Да, формално назначението или парламентарната подкрепа да заемеш тази висока позиция в държавата зависи от избора на президента или политическите сили.

Но министър се става след първото управленско решение, след първия сблъсък с интереси, различни от обществения интерес, след първата преодоляна криза, след първите преговори, в които не си отстъпил и на милиметър от интереса на България. След първата допусната и осмислена грешка".

Радев към служебния кабинет: Спряхте свободното падане на държавата

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на встъпването в длъжност на служебния кабинет "Донев" 2, предаде БГНЕС.

"До вчера бяхме 100-то правителство на България, днес сме 101-то, и причината за това е една: 48-ото НС, въпреки заявената амбиция и демонстрация на форми за диалог, не успя да излъчи редовно правителство, подкрепено от стабилно мнозинство. Да си министър втори мандат има сериозно предимство: Знаеш какво предстои, и си готов за втория сезон на политическия сървайвър", каза още Донев.

Бимбалов: Докато Пеевски е на първия ред в парламента, ще чувстваме облекчение, когато НС си тръгва

"Имаме опита на първия мандат, знаем какво следва, още повече, че атаката срещу някои от нас дори не изчака предизвестения край на 48-то НС. Ще бъдем обвинявани за провали, ще бъдем сочени за несправяне с реформи, ще носим отговорност за решения, за които правомощия има само НС. Вчера чух какво очакват от нас някои вече бивши депутати. Като първи министър имам правото и привилегията да кажа на българските граждани какво да очакват от нас в следващите месеци", посочи служебният премиер.

Експерт пред Дарик: Вместо да предложи реформа, Минеков влезе в ролята на разследващ полицай

"Ще продължим да вършим отговорно и прозрачно работата, за която сме избрани и назначени. Ще запазим спокойствието и разумния диалог в обществените отношения. Наш приоритет в следващите 2 месеца ще е организацията на честни, демократични и свободни избори, и този път ЦИК може да разчита на съдействие и подкрепа от нас за справяне с трудностите, които се очертават в резултат на промените в ИК, гласувани от мнозинството от депутатите в 48-то НС", добави Донев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм