"Преди шест месеца поехте отговорност за страната в труден момент, прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката", заяви президентът Румен Радев на официалната церемония, на която представи задачите и приоритетите на служебното правителство.

"Успяхте да спрете "свободното падане" на държавата", обърна се към министрите от служебния кабинет президентът Румен Радев. 

Експерт пред Дарик: Вместо да предложи реформа, Минеков влезе в ролята на разследващ полицай

"Давам пример с енергетиката, там за няколко месеца бе извършен истински скок, беше завършен интерконекторът с Гърция, организираха се първите реални прозрачни търгове за доставка на втечнен газ, реши се проблемът със слотовете за десетилетия напред", добави Радев.

В четвъртък държавният глава издаде указ, с който назначи служебно правителство от 3 февруари с министър-председател Гълъб Донев. Единствената промяна в състава е министърът на културата - Найден Тодоров поема поста от проф. Велислав Минеков.

Кой е новият служебен министър на културата?

С друг указ Радев разпусна 48-ото Народно събрание. Държавният глава насрочи парламентарни избори за 2 април 2023 г. 

Той допълни, че основна задача на правителството е подготовка на честни и прозрачни избори.

Бимбалов: Докато Пеевски е на първия ред в парламента, ще чувстваме облекчение, когато НС си тръгва

"Очаквам и проектът за национална детска болница да продължи да се развива с необходимия темп, както и проектът за спешна медицинска помощ. Доказахте, че имате характер не само да преодолявате предизвикателствата, но да вземате отговорни решения за бъдещето, защото липсата на решения днес, означава упадък и застой в бъдеще. Безпрецедентното влияние и динамика на глобалните икономически и политически процеси не означава, че България трябва да бъде обречена на безвремие.

Очаквам решенията, които вземате да бъдат в интерес на българските граждани да са разумни, да водят към нашето достойно европейско бъдеще и да предлагате добра основа, върху която следващото редовно правителство да стъпи", подчерта Радев.

На финала на 48-то Народно събрание партиите си размениха обвинения

"Участниците в предизборната кампания ще се опитат да си приписват вашите успехи. Призовавам ви да пазите самообладание, да не се намесвате в кампанията и да не вземате страна, но да отстоявате истината, вашето лично достойнство и интересите на ведомствата, и на българските граждани", призова още Радев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм