"Конфликтът в Народния театър, който се тиражира обществено и медийно, за съжаление, е само фасада. Смесват се няколко наратива". Това заяви в предаването "Дребният шрифт" по Дарик радио Петър Денчев - писател, режисьор и преподавател по театрална режисура.

"Първият е как въобще бихме могли да мислим изкуството и политиката, как бихме могли да мислим изкуството като нещо, което имплицитно е политически обвързано, щом то съществува на сцената на Националния театър. Всяка институция, която се обявява за национална, е политически обвързана", на мнение е той.

Минеков избяга от изложба, за да не отговаря на журналистически въпроси

"Второ, мен ме изненадва ниското ниво на дебат, който се води, неразбирането на обществените процеси, а и този генезис, в който се развихрят няколко различни вектора на тези проблеми, седи доста далеч във времето", допълни Петър Денчев.

"Тук имаме и още един проблем – в общественото пространство трайно се смесват политическото и партийното. Това припокриване има чисто идеологическа цел, която цели да дискредитира политическата система в България", заяви още той.

Кой е новият служебен министър на културата?

По думите му имаме една ситуация, която наподобява хибридната война - има реални проблеми, но от тях се извличат погрешни тези и се поставят неверни вектори на движение в пространството, които на практика блокират разрешаването на проблемите.

"Мен по никакъв начин не ме изненадва ниското ниво на водене на дебат. В този конфликт в Народния театър става въпрос за нещо много елементарно. Въпросите са много социално-битови - борба за хляб, власт, влияние - теми, стари колкото света", каза от своя страна Илко Ганев - театрален критик, културен мениджър, експерт по театър и връзки с обществеността на Съюза на артистите.

Президентът обяви имената на служебните министри, отстранява само Минеков

Според него освобождаването на Велислав Минеков от поста министър на културата е огромен знак към всички нас от всички нас. "Това не е еднолично решение на президента. Той е положил много усилия да чуе две враждуващи страни. Велислав Минеков се занимаваше основно с ролята на разследващ полицай в неговото управление. Той правеше това, вместо да предложи някаква реформа", заяви Илко Ганев.

По думите му това е едно закъсняло тръгване, но пък е урок за всички нас.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм