През последните дни българското общество беше потресено от ужасяващ, унизителен и зверски акт от страна на Георги Николаев, който преби и наряза с макетен нож 18-годишната Дебора от Стара Загора, а за да е пълна гаврата, обръсна половината й коса. 

Действията на Николаев предизвикаха масови реакции, протести в детестки градове в страната и недоволство от страна на мъже и жени. 

В четвъртък стана ясно, че криминално проявен 19-годишен е нанесъл побой и остригал косата на 22-годишна жена от Видин.

В епидемия ли се превръща унижението на жени чрез остригване, отнемането на красотата и достойството им? С машинка и макетно ножче в ръка ли силният пол демонстрира силата си? Как това е превъзпитателно, какво се върти в главата на насилниците?

Подстригването на женската коса има дълга история като тактика за дехуманизиране, унижаване и отделяне на жените от останалата част от населението. Косата често има голяма символична стойност за жените. Дългата коса може да бъде белег на женственост и много жени се гордеят с косата си. Актът на бръснене на косата на жената символично премахва част от тяхната идентичност и се опитва да контролира тези жени. През цялата история жените са страдали от тази конкретна форма на насилие, основано на пола, но това не е само военно явление. Това подчинение на нежния пол очевидно се случва и в "мирни времена", доколкото можем да се похвалим, че живеем в мир... на теория. 

19-годишен преби жена и острига косата й във Видин

В конфликти като Холокоста, Гражданската война в Испания и Втората световна война жените са били наказвани с бръснене на косата. Подстригването на косата е един от многото изрази на насилие, свързани с пола, често срещани във вътрешните насилствени борби. По време на Войната за независимост на Ирландия (1919–1922 г.) участниците от двете страни в конфликта извършват насилие в различни градове. Ирландската републиканска армия води партизанска война срещу британците, които не знаят точно кои са войници и кои са цивилни. Всеки е бил потенциална мишена за насилие. За жените насилието придобило обаче лична полова форма.

Насилието, основано на пола, може да бъде особено ужасяващо, защото е насочено към дълбоко личното - идентичност и сексуалност. При всеки акт на насилие, основано на пола, е налице и заплаха от изнасилване, което може да бъде по-травматично от самото нападение с бръснене на косата. Нападането на жени по време на война служи за деморализиране на общността и упражняване на власт над уязвимо население. 

По време на война хиляди жени помагат като хранят, подслоняват и се грижат за членове на армията, докато други поемат по-активна роля, като се присъединяват към паравоенни групи.

Публичното унижение като брасненето на главите им е тактика, използвана както от ИРА, така и от британците за наказване на жени, заподозрени в сътрудничество с „врага“. Тази практика е била сравнително разпространена, ако се съди по обема на докладите. 

В допълнение към наказанието, много от атаките на британската армия срещу жени за подпомагане на ИРА са имали за цел да всеят страх. През нощта жените били извеждани от домовете си на улицата, носейки само нощници, което би ги накарало да се почувстват невероятно уязвими. След това косите им били подстригвани насилствено.

Фактът, че войниците можели да влизат в домовете без предупреждение, създавало атмосфера на постоянна тревога. Жените не знаели кога ще се случи атака. Тези жени, дори когато мъже присъствали в къщата, не можели да отвърнат на удара. Докладите за насилие при тези атаки рядко споменават директно сексуално насилие, по-скоро то се подразбира. 

Освен това, за изнасилването често са били обвинявани жертвите, защото според доклади, те са направили или не са направили нещо, което е допринесло за нападението над тях. Не е много по-различна картинката и в наши дни. Дори при потресаващ случай на насилие и жестокост като този от Стара Загора преди броени дни, пак се намериха "смели мъже", които хвърлиха по момичето камък с надпис "Ти си си виновна". 

Много доклади не споменават дали е имало допълнително насилие (като сексуално посегателство) през военно време. Обикновено те съобщават само за бръсненето на косите на момичетата. Ако към жените е било прилагано малко или никакво насилие, освен отрязването на косите им, в статиите изрично се посочва, „те са се отнасяли с нея нежно при тези обстоятелства“. Колко нежно може да бъде обръсната нечия коса за назидание? 

Показателно е, че жените са изправени пред насилие както от врагове, така и от съюзници. В допълнение към атаките на британските войници, ирландските жени са били също толкова вероятно да бъдат нападнати от членове на ИРА, въпреки че мотивите са различни. Бръсненето на глави на млади жени от ИРА е било наложено като наказание за предполагаемо съдружие с британски войници. 

Това "съдружие" често включвало сексуални отношения, които са били особено заплашителни по множество причини. В исторически план женската сексуалност е била потискана, ако не и смятана за открито опасна. Секс работничките и жените, участващи в неприемлива сексуална активност, винаги са били обект на неодобрение и подигравки. 

Не по-различна е била ситуацията при жените и мъжете, жертви на Холокоста. 

"Спомням си, че стояхме голи на опашка за подстригване. Вече не можехме да се разпознаваме. Приближих се до един от еврейските пазачи и го попитах дали ще си поговори с някого, за да не ми отрежат косите, а той ми отговори, че докато имам глава, косата ще расте, а ако нямам нямам глава, така или иначе няма да имам нужда от коса", разказа оцелялата Дита Сегал.

По време на Втората световна война остригването се е практикувало също с цел подчинение, обезличаване, стъпкване и принизяване на личността. Мъже и жени са били бръснати до голо, преди да бъдат вкарани в газовите камери.

Това не е възпитание, това е унижение. 

Снимки: Getty Images

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм