Необходимо е свободата на словото да бъде включена в образователната система в България. Това мнение изрази в ефира на Дарик доц. д-р Йордан Евтимов – поет и преподавател по творческо писане в Нов Български университет. Той бе гост в новата рубрика на предаването „Кой говори“ - „Смисълът“. За свободата на словото в студиото говори и студентът по право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Александър Танев, който е с руско-български произход.

Доц. д-р Евтимов припомни времената у нас, когато разказването на вицове против властта можеше да доведе до затвор. Той подчерта, че в по-широк обществен план особено важни са медиите, които достигат до голям брой хора. Според него съществува и феноменът някой да се представя чрез социалните медии като авторитет, което е опасно.

Александър Танев направи паралел между България и Русия.

В Русия, според студента, бидейки тоталитарна държава, е абсолютно невъзможно човек да се изразява свободно. „Да отидеш на протест без да те арестуват и бият е малко вероятно“, допълни той. Студентът е живял в Русия допреди 2 години, когато се е завърнал в България.

„Тръгнах си и заради личната си сигурност. Но аз участвах и в много опозиционни активности, в митинги, които могат да влияят на политическата реалност и просто разбрах, че след началото на войната аз нямам място там“, заяви студентът.

„Правото на свобода на словото е като това да дишаш – не го оценяваш, докато не ти го отнемат“. Това заяви в коментар по темата медийният анализатор и културолог Георги Лозанов в репортаж на Мариана Корчакова, излъчен в рубриката. Според него именно новите технологии са тези, които предотвратяват цензурата, такава, каквато я познаваме в миналото.

„Чрез свободата на словото човек може да управлява властта, това е същността на демокрацията“, коментира доц. Лозанов. Необходимо, според него, е да бъде контролиран т.нар. „хейт“ онлайн.

* Тази рубрика се реализира в рамките на инициатива „Какво наистина означава ЕС за теб?“, финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС) и изпълнявана в рамките на проект „Права и ценности“ от фондация „Дарик“.

Изразените възгледи и мнения са единствено на автор(ите) и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.

Чуйте и гледайте целия разговор в прикачените файлове.