Центърът на Пловдив е мястото с най-висока концентрация на сгради с обществени функции, училища и туристически посещения. Длъжни сме да гледаме стратегически на развитието му. В това бе категоричен пред Дарик радио Георги Стаменов, който започна трети мандат като кмет на най-стария пловдивски район „Централен“.

Много са стартиралите обекти, които трябва да бъдат завършени в този управленски мандат. До края на тази година цялата зона около Природонаучния музей, където в момента ударно се подменят тротоарните настилки и подземната канализационна мрежа, трябва да придобие съвсем нов облик.

Цялостната реконструкция на Дондуковата градина ще приключи съвсем скоро и очакванията са през пролетта, заедно с Небет тепе и Източната порта, трите знакови за района обекта да бъдат официално открити.

Приоритетите на кмета на „Централен“ и в третия му мандат продължават да са обновените и нови зелени пространства в района, повече места за паркиране, чисти и подредени улици, нови тротоари, стана ясно още от интервюто му в ефира на Дарик.

Дългогодишният управник на „Централен“ ще настоява пред Голяма община за осигуряване на целеви средства, с които освен за ремонта на още тротоари, да бъдат построени нови площадки и да се подобри чистотата и поддръжката на зелените площи в района.

Успоредно с това, Георги Стаменов води разговори и за осигуряване на финансирането на мащабните проекти на района, като втория етап на ремонта на Хуманитарната гимназия, реконструкцията на фасадата на сградата на БНБ на Малката Главна, облагородяването и социализирането на хълмовете и река Марица, както и развалянето на концесията на Пешеходния мост и превръщането му в зона за отдих.

Продължава работата на кметството и по стартиралите вече основни проекти в „Централен“, като довършването на първия етап на реставрацията на фасадата и подмяна на дограмата на сградата на училищата „Княз Александър Първи“ и „Кирил и Методий“.

Активна е работата на районната администрация и с директорите на учебните заведения в района по отношение на кандидатстване по програмата на МОН за финансиране на изграждане на допълнителни пристройки, като предвидените такива в ОУ „Алеко Константинов“ и ОУ „Кочо Честеменски“, както и нов физкултурен салон в ОУ „Душо Хаджидеков“.

Два кардинални ремонта ще започнат в началото на втория учебен срок и в бившия Електротехникум и в ОУ „Екзарх Антим I”.

Новата сграда на детска градина „Каменица“ в „Централен“ пък ще е готова да посрещне своите 130 деца през януари.

С реализацията на всички стартирали проекти съм убеден, че към края на този мандат темата за местата в детските заведения ще е затворена за „Централен“ и дебатът по-скоро ще бъде за това къде да запишем детето си“, заяви още в ефира на Дарик Георги Стаменов.

Според него, финансовата децентрализация на кметствата, за да имат повече свобода при планирането и изпълнението на проекти, не е невъзможна и е по-скоро въпрос на дебат и желание, отколкото на ограничения.

С Георги Стаменов разговаря Искра Койчева. Интервюто чуйте в звуковия файл.