До 3 години лишаване от свобода е наказанието, което може да получи възпитателката от скандалните клипове, показващи жестоко насилие над деца в детска градина „Фантазия“ във Велинград, ако се докажат деянията ѝ. Това коментира пред журналисти прокурор Величка Христова, говорител на Районната прокуратура в Пазарджик, под чието наблюдение тече разследването. Заподозрявана в насилие възпитателка е задържана за 24 часа по Закона за МВР.

По досъдебното производство текат разпити на свидетели, като до момента показания са дали 8 души, предстои такива да бъдат взети и от още свързани със случая лица, допълни председателят на Районната прокуратура Радослав Бакърджиев. Предстои назначаването на множество експертизи, които да покажат кога и как са направени записите, както и от кого са разпространени в социалните мрежи. Установено е, че заснетото дете не е посещавало от 2 месеца градината, вероятно - заради преживения стрес. Клиповете вероятно са снимани преди този период, тепърва ще се установява точно кога. Не липсват и спекулации по темата защо се разпространяват точно сега така че ще се тъси и мотивът за това. Припомняме, че видеата бяха публикувани в социалните мрежи късно снощи.

За момента няма официално подадени сигнали за насилие над други деца в градината, нито за напрежение в колектива. Ако има такива, те ще бъдат присъединени към досъдебното производство. Работи се и в тази насока, проверяват се всички версии. Разследващите правят всичко възможно да приключат преди крайния срок, който по закон е двумесечен.

Момченцето, заснето на клиповете, е със специални потребности, отглежда се в приемно семейство и е под специална закрила. Предстоят проверки в какви условия се отглежда. Прокурор Бакърджиев коментира, че със случая трябва да се ангажират и експерти по закрила на детето.

Комисията за детето към община Велинград проведе извънредно заседание днес и взе решения, относно случая с малтретираното дете, съобщиха от ведомството. Присъстваха представители на всички компетентни и заинтересовани институции и общински съветници. По време на заседанието, освен техните становища, бяха изслушани и родители на деца от детската градина и нейният директор. Стана ясно, че досега в общинска администрация, в отдел „Закрила на детето” към ДСП и в други институции не са постъпвали никакви сигнали за малтретиране на деца в детски и учебни заведения на територията на община Велинград. Бащата на детето, което е заснето в клипа, сподели, че от 10 април то не е посещавало детската градина.

Още сутринта, освен кмета на община Велинград и ОбС, са се самосезирали и Районна прокуратура, Детска педагогическа стая, отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане“, Регионалното управление по образованието и са започнали процедури по изясняване на случая. От общинската комисия, която посети детската градина, и от директора Мая Якимова също са предприети действия, за да се изяснят детайлите.

Решението на комисията е, че е недопустимо педагог, упражняващ насилие, да продължава да работи в тази сфера и лицето от клиповете трябва да бъде отстранено от работа, при спазване на всички законови процедури. Директорът на детското заведение е наказан със забележка.

Със самото дете и с групата, в която то се обучава, ще работи психолог по предложение на директора на Дирекция „Социално подпомагане“.