С изложбата „Нашенци” се откриват днес „Дни на книгата“ в Асеновград. От 17:30 ч. в Градската библиотека „Паисий Хилендарски” ще може да с види гостуващата експозиция на литературно-художествен музей „Чудомир” – Казанлък. Изложбата „Нашенци” съдържа 34 репродукции от Чудомирови акварели.

Чудомир е творческият псевдоним на един от най-значителните български писатели и художници – Димитър Чорбаджийски. Чудомир е уникален с блестящите му повече от 2500 карикатури, ескизи, скици, портрети, композиции и великолепните му хумористични разкази и фейлетони, издадени в 5 сборника и преиздавани повече от 60 пъти. Десетилетия наред те са разсмивали и ободрявали цяла България.

Събитието е част от традиционните Чудомирови празници. С него стартира и програмата „Дни на книгата 2023” – съвместна инициатива на община Асеновград и Градската библиотека. Двете институции се включват и в националната кампания „Маратон на четенето” на Българската библиотечно-информационна асоциация.

„Дни на книгата” в Асеновград ще продължат до 27 април, като в програмата са включени множество срещи на писатели с деца от училищата и детските градини в града.