Днес тестват системата BG-ALERT в областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково. Пробите на системата за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия целят проверка на функционирането на системата, както и населението да придобие представа за начина по който изглеждат те в мобилните устройства, съобщават от полицията.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран безшумен режим.

Съобщението, което ще получат абонатите и на трите мобилни оператори, е с определен надпис в зависимост от версията на операционната система на устройството, а звукът - специфичен, по стандарт, така че да привлече вниманието предвид важността на тези съобщения. В реална ситуация текстовете на съобщенията ще показват нивото на опасност, в какво се изразява тя, ще съдържат също и линк за достъп до страницата www.bg-alert.bg, така че гражданите да получат допълнителна информация.

Поетапно тестове бяха извършени във всички 28 области на страната. На 29 ноември ще се проведе национален тест в цялата страна.