На 21 януари, когато по стар стил се отбелязва Бабинден, православната църква почита трима светци – преподобни Максим Изповедник, Свети Неофит от Витиня и Свети Валериан.

За имен ден днес трябва да почерпят Максим, Валери, Валерия и Неофит.

Името Максим е едно от най-старите все още съществуващи имена. То произлиза от латинската дума maximilianus и в превод означава най-великият. Заради това си значение в миналото много владетели са носели името Максимилиан.

Името Валери също е латинско и означава силен, а Неофит е древногръцко име, което се превежда новопокръстен.

Свети Максим Изповедник е сред най-авторитетните имената е православната църква. Той е роден в заможно семейство и през целия си живот е водил борба срещу монолитната ерес.

Императорът му предложил длъжността на секретар, но той отказала, за да се обърне напълно към философията.

Свети Максим е предпочитал уединението, но заради борбата с езичеството напуска манастира и тръгва на мисия в Африка, за да разпространява християнството.

Мисията му обаче не се е одобрявала от големите владетели. Светецът е осъден в Цариград, след което е изпратен в Тракия на заточение. Години наред се подлагал на различни лишения, за да проповядва христовата вяра.

На 21 януари в народния календар се отбелязва и празникът на родилната помощ – Бабинден. В миналото жените, които помагали на родилките, се наричали баби и оттам идва името на празника.

Празникът е езически и у нас се е появил със славяните, които го отбелязвали с различни ритуали, останали запазени и до днес.