Диригентът Иван Илиев създава книгата „Симфоничният оркестър - митове и реалност“ с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България. Автор на корицата е Георги Колев, Академична поредица на издателство „Веда Словена – ЖГ“.

 “Целта на тази книга е разкриването на вътрешните процеси и тяхната динамика, които протичат в симфоничния оркестър и които се явяват крайъгълен препъни-камък, допринесъл за създаването на много митични и легендарни представи. Призмата през която ще погледнем симфоничния оркестър ще осветли много аспекти от неговата дейност и ще отговори на въпроса: Какво наистина представлява, каква е конструкцията и дейността на симфоничния оркестър?” - споделя авторът.

Маестро Иван Илиев гостува често в концертните програми на Симфониета-Враца, с които осъществява ползотворно  творческо сътрудничество.

В последните години, диригентът очарова врачанската публика със своя успешен музикален проект „Музиката на Лудвиг ван Бетовен и паралелите в българското изпълнителско изкуство през 20ти и 21и век“. Почитателите на Симфониета-Враца имаха възможност да чуят именити солисти от световните и български сцени под диригентската палка на маестро Иван Илиев в изпълнение на прочути произведения от съкровищницата на великия немски композитор, както и емблематични творби на Никола Атанасов, Филип Павлов, Пламен Джуров.

Иван Илиев учи дирижиране при проф. Майкъл Еселстрьом в Университета на Индиана и д-р Джулиан Шу в Държавния университет на Луизиана в Батон Руж. След 2003 година е ангажиран като музикален директор и диригент на филхармоничния оркестър на Университета в Индиана. От 2006 година, той е асистент диригент и мениджър на оркестъра в Университета на Луизиана. От 2012 г. е доктор от Катедрата по оперно-симфонично дирижиране на Националната музикална академия в София. Според неговия професор Джулиан Шу, Иван Илиев е „много талантлив музикант и диригент със солиден опит и музикално обучение, дирижирането му е с отлична техника и високо ниво на енергия ...“

Сред оркестрите, които Иван Илиев дирижира, са: Филхармоничен оркестър на Индиана Университет, Оркестърът на Саут Бенд - Индиана, Симфоничният оркестър на Държавния университет в Луизиана, Сараевска филхармония (Босна), Софийски академичен симфоничен оркестър, Филхармоничен оркестър „Олтения“, Оркестърът на Румънската опера - Крайова, Филхармоничен оркестър Орадя (Румъния).

През юли 2016 г. Иван Илиев е поканен от Техеранския симфоничен оркестър (Иран) като гост диригент на галаконцерт от проекта „Ермия”. Иван Илиев си сътрудничи с редица известни солисти и композитори като: Чарлз Гайер (Чикаго, САЩ), Кеворк Мардиросян и Денис Паркър (LSU, САЩ), Минчо Минчев (България), Разван Стоика и Ливиу Прунару (Румъния), Саид Шарифиан (Обединеното кралство) и много други.

От няколко години Иван Илиев е артистичен консултант и диригент на филхармония „Олтения”, Крайова, освен това преподава оркестрова практика и четене на партитури в Университета в Крайова - катедра „Музика”. Има публикувани редица статии в областта на музикалното изкуство, свързани с дейността на симфоничните оркестри. Автор е на книгата „Изкуството на оркестровото дирижиране в България: Зараждане и развитие през XX век”, (2013) издателство ARS, София.

Иван Илиев е носител на редица награди от Съединените Щати. През 2020 г. получава награда на „Национален фонд Култура“ за проекта „Музиката на Л. ван Бетовен и паралелите в българското изпълнителско изкуство през 20ти и 21и век“. Член е на Американската асоциация на симфоничните оркестри.