Маестро Хектор Гусман  пристига от Далас във Враца, за да дирижира концертът в петък. Той е музикален директор на Симфоничния оркестър на Плейноу (PSO) от самото му създаване. PSO e носител престижната награда Obelisk за „Изтъкната организация за културни изкуства“ (с нестопанска цел) от Бизнес съвета за изкуства в Северен Тексас. Гусман е и музикален директор на Irving, San Angelo and Corpus Christi Symphony Orchestras в Съединените щати, както и почетен диригент на Филхармонията на Халиско в Мексико.

В паузата на репетицията пред мен застана един спокоен и усмихнат човек, завладян от музиката. По нищо не се разбира, че той е световно известен диригент, посетил е страни в целия свят.  Всички в семейството му са музиканти, майка му е певица, а един от братята му свири джаз - перкусионист е.

"Само аз станах диригент", допълва маестро Хектор. Започва като органист в църквата на родното си място, после дирижира местния хор и така съвсем естествено диригентската палка става част от ръката му.

В интервюто ще чуете кое е най-трудното при дирижирането на оркестър от Източна Европа, сравнен с такъв в Америка, първата песен, изпята от майка му в Мексико. И още много за Брамс, чието произведение Симфония №1 в до минор, ще дирижира в петък.

За превода ни помогна Милица Кнежевич от Сърбия, която е цигулар във Симфониета Враца.

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл :

Не пропускайте концертът на 23 февруари от 19 ч. в Градската концертна зала.