Президентът Александър Вучич направи кратко обръщение към обществеността от вила "Мир" след срещата с дипломатическата петорка по отношение на Косово.

„Това е най-трудният разговор, който сме водили досега. Съгласни сме, че замразеният конфликт не е решение. Искам да кажа, че днес, като президент, бях недвусмислено изправен пред проблемите и предизвикателствата, които биха били поставени пред Сърбия, ако не се съгласим с предложения план“, каза Вучич и обяви консултации с правителството, парламента и други важни групи за европейската концепция за диалог между Косово и Сърбия, заявявайки, че "те са готови да приемат концепцията".

Вучич: Не сме ентусиазирани, колкото бяхме, да се присъединим към ЕС

Президентът добави, че е помолил дипломатическия квартет и (Мирослав) Лайчак да помогнат да се преодолее турбуленцията, предаде „Курир“.

„Смятаме, че е крайно време да се сформира ОСО, която беше не само обещана, но и подписана преди 10 години. Това е въпрос от спешност, като едва след това е възможен разговор и някакво нормализиране на ситуацията“, каза президентът.

Вучич подчерта, че Сърбия е готова да се съгласи с предложената концепция и да работи по нейното прилагане, но не е съгласна по един важен въпрос, като добави, че не може да говори за това, защото предложението не е публично.

Откриха голямо находище на злато в Сърбия

Той посочи, че западните дипломати са приветствали напредъка на Сърбия по европейския път.

„Наскоро проведохме съдебни реформи и всичко, което слушаме от десетилетия, и очаквам подкрепа по нашия европейски път“, каза още президентът. „Пред нас не са лесни дни. Хората трябва да знаят, че тук няма нито мили, нито сладки приказки, мога само да кажа, че дадох всичко от себе си, за да пазя и защитавам Сърбия и че ще мога да го правя поне за известно време“, каза Вучич, цитиран от „Косово онлайн“.

От своя страна Мирослав Лайчак заяви, че е имало интензивни и открити разговори и че Вучич е показал, че е готов за трудни решения в интерес на европейската перспектива. Той е убеден, че представеният през септември план е най-доброто решение и работата ще продължи в това отношение, съобщи „Данас“.

Последната барикада в Северно Косово е отстранена

„Президентът на Сърбия Александър Вучич демонстрира отговорен подход и готовност за трудни решения в интересът на мира и европейските перспективи за Сърбия“, каза той.

„За нас изпълнението на ОСО е ключов елемент на стабилността и сме убедени, че европейският план е най-добрият начин за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина и европейската интеграция в региона“, каза Лайчак и нареди работата на посланика да продължи, предаде „Косово онлайн“.

„Нашата работа ще продължи без забавяне“, подчерта Лайчак.

Борел приветства деескалацията в Северно Косово

Президентът се срещна днес във вила „Мир“ със специалния представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина и други регионални въпроси за Западните Балкани Мирослав Лайчак, заместник-помощник държавния секретар и специален пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, съветниците по външна политика и политика на сигурност на президента на Република Франция и канцлера на ФРГ Емануел Бон и Йенс Плетнер и дипломатическия съветник на министър-председателя на Република Италия Франческо Тала.

Дипломатическата петорка дойде в Белград от Прищина, където по-рано днес разговаря с премиера на Косово Албин Курти. Оттам Лайчак заяви, че е очаквал по-голяма подкрепа за европейското предложение и че разговорът е бил „тежък“.

"Очаквахме повече разбиране на възможностите, предлагани от европейското предложение за решения на косовския въпрос“, каза Лайчак, цитиран от „Пероскопи“.

Косово: Действията на Сърбия са опит за подкопаване на диалога

„Премиерът Курти оцени френско-германското предложение като добра основа за по-нататъшни дискусии за придвижване напред към пълното нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, с взаимно признаване. Бяха обсъдени и правата на малцинствата, за които министър-председателят изрази съображение в общата рамка за предложеното от него споразумение на 18 август 2022 г. в Брюксел. Премиерът Курти, наред с други неща, подчерта необходимостта на Косово от признаване от непризналите го държави и членство в ключови международни и трансатлантически организации“, се казва в съобщение. „Той информира емисарите за постиженията и успехите на Косово през изминалата година в областта на върховенството на закона, за предприетите реформи, демократичния и икономически напредък, както и за кандидатстването на Косово в Съвета на Европа през май миналата година и в Европейския съюз през декември, като историческа стъпка за Косово“.

В крайна сметка Курти е изразил готовност за следващи политически срещи на високо ниво и интензификация на процеса.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм