Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес в Давос на панела "Разширяване на европейските хоризонти“, проведен като част от Световния икономически форум, че е сигурен, че Сърбия няма скоро да стане част от ЕС и че е малко песимист, когато става въпрос за възможността за присъединяване към ЕС. Европа беше по-стабилна, когато (германският канцлер Ангела) Меркел бе на власт, заяви Вучич, цитиран от сръбската национална телевизия РТС.

Милорад Додик награди с медал Владимир Путин

Той добави, че Сърбия е постигнала икономически напредък през последните години и че е направено много за подобряване на върховенството на закона.

Имаме добър икономически растеж през последните три години. Сърбия е сред четирите страни с най-висок растеж в Европа. Въпросът е как да продължим с подобен или по-висок растеж и да свършим други неща, подчерта президентът на Сърбия.

Както каза той, "няма големи мечти", когато става дума за присъединяване към ЕС.

ЕК: Ситуацията в Косово остава крехка

Прави сте, не сме толкова ентусиазирани, колкото бяхме, и по някакъв начин ЕС също не е пълен с ентусиазъм, когато става въпрос за нас. Това са фактите и всички цифри на ЕС показват, а аз следя числата в региона, че популярността на ЕС в региона намалява - в Северна Македония и Сърбия по-специално, дори в Черна гора, посочи Вучич.

Сръбският президент оцени, че това е очаквано, поради различните нива на политически натиск, за Сърбия около Косово и Метохия, за Северна Македония заради националната идентичност.

Американски анализатор: Вучич манипулира САЩ и ЕС и използва сърбите в Северно Косово като пионки

Трябва да имаме рационален поглед. Ще направим всичко, за да въведем трудни съдебни реформи и получихме добри оценки от Венецианската комисия вчера, както и ден преди това също от Съвета на Европа и ЕС, и това е добре, добави той.

Вучич каза, че не знае дали Сърбия ще бъде част от ЕС утре или вдругиден, но знае, че страната няма да стане членка на ЕС бързо.

С този панел сръбският президент завършва тридневното си участие в срещата на Световния икономически форум в Давос.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм