На заседание на Светия синод се очаква да бъдат определени тримата митрополити, от които ще бъде избран новият български патриарх, който е и Софийски митрополит. До това се стигна, след като патриарх Неофит почина през март.

Точно в 9.00 ч. започна заседанието на Светия синод на Българската православна църква, на което се решава сред кои трима митрополити на 30 юни ще бъде избран новият патриарх. Според устава на БПЦ те трябва да са навършили 50 години, да са управлявали епархия като митрополити поне от 5 години и да се отличават с правилно православно мислене и примерен живот. На тези критерии отговарят 9 от общо 14 митрополити.

Още през март митрополит Николай изненадващо се отказа да участва в избора. Тази сутрин и най-възрастният сред митрополитите - Йосиф, също съобщи, че ще поиска да бъде изключен от списъка с възможните кандидати, за да не се наложи скоро отново да се провеждат избори за патриарх. Дали искането на двамата митрополити ще бъде прието от Синода, не е ясно.

Изборът им се осъществява с широк консенсус или квалифицирано мнозинство от общия брой на митрополитите, които са 14. Все още нито един кандидат не е събрал 2/3 от гласовете.

След като бъдат определени имената на тези трима, измежду които следващата седмица ще бъде избран новият български патриарх, Светият синод ще направи официално изявление.