В навечерието на новата учебна година Драматичен театър „Рачо Стоянов” организира истински празник за децата от Украйна, чиито семейства бяха временно приютени в град Габрово. На сцената на театъра се състоя премиерата на украиноезичната приказка по пиесата на Людмила Оспадова „Само не аз!“ (по украинската народна приказка „Колосок“).

Постановката на тази пиеса е част от проекта за Обединението на българските и украинските театри „Равни-равни“ и се осъществи с подкрепата на Европейския съюз, Дома на Европа и Национален фонд „Култура“. Този проект включва създаването на театрална програма от Николаевския академичен художествен драматичен театър за вътрешно разселени лица в Николаевска област - във фронтов град на Украйна, който страда ежедневно от вражески обстрел, и арт терапия за деца, чиито семейства бяха принудени да бягат от войната и намират убежище в България .

Николаевските артисти представиха чудесен спектакъл на децата в Габрово. Весели мишки, изпълнени от професионалната николаевска актриса Александра Студзинска, както и от Ирина Оспадова - участник в театралното студио на Николаевския театър, студентка от „Академията за детско творчество“. Ярки декорации и костюми, сапунени мехурчета и интерактивни игри с публиката създадоха забавна атмосфера на приятелство и доверие между героите и децата.

Да чуят родния си език от сцената на чужда държава в момента е много важно за украинските деца, защото им предстои доста трудна учебна година в българските училища. Част от децата паралелно ще изучават и украински онлайн.

Трябва да се каже, че в залата присъстваха и български семейства, които с възхищение следяха събитията на сцената. Театърът е универсален език, разбираем за всички.

Проектът ще продължи през есента, благодарение на усилията на директора на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, Петко Койчев. Този спектакъл ще може да бъде гледан и от украински семейства в други градове на България. Предварително планирани градове са Велико Търново, Пловдив и София.