Министър-председателят акад. Николай Денков ще открие новия български суперкомпютър „Хемус“, съобщиха от правителствената информационна служба. Суперкомпютърът е част от Инфраструктурен комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания на „Център за върхови постижения по Информатика и информационни и комуникационни технологии“. 

Официалната церемония по откриването ще бъде от 10:00 часа в осми блок на „Научен комплекс – 1“ на Българската академия на науките (БАН).

На събитието ще бъде открит и целият нов инфраструктурен комплекс. Изградената инфраструктура е цялостен комплекс с четири основни слоя, които включват ресурси от суперкомпютърен тип, система за съхранение на данни, локални центрове за разработка на приложения и средства за дигитализация. 

Разработена е интегрирана платформа, която обхваща всички слоеве на изчислителната екосистема, включително мрежови и компютърни ресурси, и ресурси за съхранение на данни; услуги и инструменти за работа на мултидисциплинарни научни общности, съобщиха от БАН, цитирани от БТА.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм