"Няма съмнение, че имаме сериозни различия по някои въпроси с президента Румен Радев, но те не трябва да ни разделят, когато трябва да работим за общите интереси на българските граждани и икономика". Това заяви министър-председателят Николай Денков, който отговаря на граждани по време на живо излъчване във Фейсбук, цитиран от БТА.

Премиерът даде за пример енергийните проекти, но, по думите му, направени по начин, който ще бъде от полза на страната ни. "Готов съм да работя с всяка една институция, когато става дума за подобни проекти", заяви Денков.

„Разговорът вчера го приемете като подадена ръка, включително и от моя страна, защото аз много пъти съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. Много се надявам от другата страна да са разбрали този жест и тези нападки, които са абсолютно некоректни към правителството, да престанат“, коментира Денков вчерашния си разговор с държавния глава Румен Радев по време на "Мача на Надеждата", организиран от бившия български национал Стилиян Петров.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и президентът са разговаряли за назначенията на посланиците, включително и за български посланик в Украйна, и има напредък, стана известно от думите на Николай Денков.

"Постепенно се успокоява обстановката по Южното ни Черноморие. От поне два вида помощи ще могат да се възползват пострадалите след наводненията . Едната е свързана със сградите, в които те живеят, тя може да стигне до 1512 лева на домакинство, а втората е свързана с повредени уреди, която може да достигне до 2500 лв.", обясни още акад. Денков.

Той  очерта два по-сериозни проблема - възстановяването на пътната настилка и прегледа на водосборните отоци и деретата. След внимателен оглед на място ще се предприемат мерки, ако са необходими промени, добави той. 

Днес по време на живо излъчване на страницата на Министерски съвет в социалните мрежи, премиерът отговаряше на въпроси от гражданите. Попитан какво мисли за обсъжданата смяна на националния празник от 3 март на 24 май Николай Денков заяви, че е разбрал, че 3 март няма как да обединява нацията, след като видял руската посланичка Елеонора Митрофанова да обяснява как трябва да се чества, и след като руският партиарх "се е накарал" на президента Радев по същата причина.

Според Денков 3 март винаги ще може да се тълкува по два начина - единият е, че това е празникът, когато България е създадена като държава, а другият - че имперската сила Русия непрекъснато се опитва да напомни на България, че ако не беше тя, нямаше да съществуваме като държава:

"Нека кажа обратното - за мен 24 май е символът на това, че ако не беше българската държава с княз Борис I и след това с цар Симеон, може би нямаше да я има тази руска държава, която след това ни е освободила. Защото тя се е обединила, именно защото българските книги с нашите духовници с първите патриарси там, които са били българи, са успели да обединят тези разпокъсани по това време племена, за да направят държава, която днес се е със столица Москва и се нарича Русия", каза Николай Денков.

По думите му историята е сложно нещо и това, което казваме на децата, е малка част от нея. Денков каза, че не е съгласен с тезата, че смяната на националния празник е начин да се "подмени историята", както изтъкват противниците на идеята:

"Аз познавам доста добре тази история, която не я пише в учебниците. И г-н Костадинов (Костадин Костадинов от "Възраждане", б.р.) я познава тази история, но той предпочита да разказва тази, която устройва само едната страна. Искам да бъде разказана цялата история, и с Освобождението на България, и с борбата срещу Съединението, която е пределно ясна в историята, и с оттеглянето на руските офицери от българската армия, когато България е нападната от Сърбия след Съединението. Има много неща, които да се кажат и те са истинската история."

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм