„Бойко Борисов и Делян Пеевски не са едно. Бойко Борисов е лидер на политическа партия, която 15 г е в българската политика, значителна част от нея, управляваща. И в този смисъл ние не можем да говорим за това без да изпитваме уважение към всички тези хора избиратели, които са стотици хиляди, които избират тази политическа сила и познават този човек като свой лидер. От другата страна стои г-н Пеевски, който също е избран за съпредседател на своята партия, която има своите гласове и електорална тежест в България. Така зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно събрание Деница Сачева коментира в предаването „Стълбището“ по Дарик упреците, че Борисов и Пеевски работят в комбина.

„На много места в страната ГЕРБ и ДПС са в доста сериозна битка по време на изборите. Да не говорим, че ако някой иска да види истината такава, каквато е, може да види и много сериозни примери от местните избори, които минаха. Когато говорим обаче за националната политика има теми, които в България нямаше как да се случат, ако включително и най-голямата мечта на ПП-ДБ за промяна в конституцията, нямаше как да се случат без участието на колегите от ДПС и нямаше как да се случат без гласовете на тези хора. Непрекъснатата мантра, която се внушава за това, че има някакъв тип съглашателство, че има някакъв монопол на “доброто”, който се притежава единствено от ПП-ДБ е нещо, което дори и най-ревностинте почитатели на ПП-ДБ вече започнаха да виждат, че е  несъстоятелно“, каза Сачева.

Кога Пеевски пречи и кога помага на ПП-ДБ

Според нея в политиката трябва да се работи не токова с емоции, а с ясни и разумни аргументи. Сачева попита:

„В крайна сметка кога г-н Пеевски пречи на ПП и ДБ и кога им помага? Когато го търсят за съдействие, включително и по теми, извън съдебната реформа, какъвто беше например случаят с миньорите или, когато сме в предизборна кампания и тогава е много удобно да се борим с г-н Пеевски. И как точно се борим с нещо, което не ни харесва? Борим се с мемета, карикатури, дезинформация, със скандали. Аз не чух политики и идиеи“.

Деница Сачева определи лидера на ГЕРБ като най-подходящия за министър-председателското място в държавата. На въпрос ще стане ли Борисов отново премиер, тя отговори:

„Бойко Борисов е най-подготвеният човек в България, за да бъде премиер, особено в тази ситуация, в която се намираме в момента, включително и по отношение на външната ни политика, на сложните ситуации, които трябва да бъдат решавани, да се търси най-доброто за България. Ако ГЕРБ спечели тези избори, това ще означава, че българските граждани са дали най-голямо доверие на тази партия, дали са най-голямо доверие на лидера на тази партия, а спечелилата изборите партия, е нормално да излъчи лидера си за премиер“. 

ПП-ДБ и тяхната илюзия

Тя опрекна ПП-ДБ, че живеят в илюзията, че само те искат светло бъдеще за България.

„Не знам защо колегите от ПП-ДБ си въобразяват, че само те имат мечти, че само те искат България да е справедлива държава, че само те искат България да е модерна държава и че само те са единствените вносители на морал и добро. Те трябва да излязат от тази илюзия, защото тази илюзия само им пречи. Тя, разбира се, доста дълго време пречеше и на това в България да има нормално политическо управление“.

Запитана дали на промените в конституцията се отдели необходимото време, тя заяви:

„Аз лично гласувах за текстовете в конституцията, защото имаше такова политическо решение на нашата парламентарна група. Повечето ми колеги в парламентарната група бяхме доста скептични дали тези текстове ще бъдат работещи и дали трябва да бъдат приети по този начин“.

Сачева заяви, че сред първите кризи, които новото правителство трябва да реши след изборите са преодоляване на липсващото доверие в институциите и огромното забавяне по отношение на икономическото си развитие и конкурентоспособността на българската икономика и българските граждани.

Зависи ли размерът на пенсиите на покупателната способност

„Темите, които са свързани с модернизацията, с повишаване на производителността на труда са изключително важни. Това са теми, които искаме да сложим изключително високо в политическия дневен ред, защото искаме да излезем от тези втръснали на всички хора предизборни обещания за размера на минималната работна заплата или размера на пенсията, защото сериозният разговор е разговорът за покупателната способност на доходите. Номинално доходите могат да се увеличават, но въпросът е како може да се купи с тези пари“, каза Сачева.

Тя обясни, че силната страна на ГЕРБ, с която ще опитат да привлекат подкрепата на младите българи на изборите, е опитът, съчетан компетентост.

„Много торби със сол сме изяли, докато бяхме на политическата сцена - бяхме и опозиция, и управляващи. Този опит ни е научил на много. И екипът, с който се явяваме на тези избори - и млади хора, с тяхната визия, необременени от миналото и различните конфликти, визии и стратегии, така и опитйт на хората, които са преминали през всички нива на политиката - от експертно до политическо и законодателно. Смятам, че в най-голяма степен можем да отговорим на очакването за обмислени и решителни, бързи действия“, каза Деница Сачева.

Тя подчерта, че политиката напоселдък силно се е отдалечила от хората и това трябва да се промени.

Целия разговор може да чуете и гледате в прикачените файлове.