ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт. Тя беше един от изпълнителите на „София Прайд“ 2024 г. Визията ѝ представляваше къса рокля в багрите на българското знаме. По време на изпълнението си певицата я съблече и хвърли на сцената. Под първоначалния тоалет Роберт се оказа облечена със същата рокля, но в цветовете на ЛГБТИ флага.

Хвърлянето на роклята в цветовете на трибагреника доведе до бурна обществена реакция. Националният младежки комитет на ВМРО сезира Софийска градска прокуратура (СГП) за случая и го определи като публичното и демонстративно поругаване на българския трикольор по време на „София прайд“. Сигнал към прокуратурата за поругаване на националното знаме са подали и от организацията „Куберовъ воинъ“.

Певицата написа пост в социалните мрежи, в който отбелязва, че изпълнението ѝ на прайда - смяната на сценичния костюм, е имало за цел да вдъхне увереност на присъстващите за това, че имат подкрепа и разбиране и да привлече вниманието на обществото към проблемите на ЛГБТИ хората.

“Те са български граждани и са обект на всекидневни обиди и заплахи. Хиляди млади и талантливи хора емигрират всяка година, защото не се чувстват в безопасност тук и това е проблем, за който трябва да говорим.

Ако обидите и заплахите към мен са цената, която трябва да платя за това, че привлякох внимание към тази важна за обществото тема, то съм готова да я платя. Нека сме наясно, че има хора, които живеят с обиди и заплахи всеки ден.

Нека говорим затова - защо в България хомофобията е толкова разпространена? Защо отказваме да приемем “различните”, които са също толкова хора, колкото и “нормалните”, написа певицата. 

Но призна, че не е трябвало да захвърля роклята на сцената.

“Вярвам, че сме на тази земя, за да си прощаваме. Затова искам извинение от всички, които са били обидени от моето изпълнение по време на София Прайд. Да, не трябваше да оставям роклята на земята, не съм целяла да бъде жест на неуважение и ако мога да върна времето назад - бих я сгънала прилежно”, добави тя.