Две шествия - на ЛГБТИ общността и на традиционното семейство се проведоха в столицата днес. Цял ден движението в София беше ограничено, а полицейското присъствие - засилено.

"Шествието на семейството" 

По обед на площад „Александър Невски“ се събраха всички, които имаха желание да се включат в Шествието на семейството. То потегли  в 12:00 часа, като крайната му точка беше НДК. Събитието е част от инициативата "Месец на семейството". Целта на мероприятието беше  да "принуди" държавата да започне конкретна политика по въпроса с демографския колапс в страната. На шествието присъстваха и политически представители - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, лидерът на СДС Румен Христов, както и представители на ГЕРБ, БСП и др.  Заключителният концерт е в 20 ч.

Снимка: БТА

Концерт даде началото на “София прайд” 2024 

“София прайд” 2024 започна с концерт на някои от най-популярните артисти в България. Тази година събитието е под наслов “България е и нашият дом” и търси прочит на темата за родолюбието и националната принадлежност в контекста на ЛГБТИ+ общността в България и хората, които подкрепят правата им. Шествието, което се провежда за 17-та година в София,  тръгна в 19:00 ч от  площад "Княз Александър I".  Полицейското присъствие е засилено, за да няма напрежение по време на двете противоположни събития, които се провеждат. 

Снимка: БТА

"София прайд" се организира от фондация GLAS, съвместно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет. Събитието през 2024 е подкрепено от Български фонд за жените, Посолство на САЩ в България, Посолство на Австралия, Посолство на Австралия, Посолство на Великобритания, Посолство на Кралство Нидерландия.

Разнопосочни мнения

Днес е Черешова задушница и това доведе до остри реакции от обществото заради провеждането на “София прайд”.  В петък Българската православна църква  - Българска патриаршия се обяви против провеждането на "София прайд". Тя посочва, че православните християни отправят молитвен зов за своите починали близки и се молят за упокоението на душите им. 

Реакции дойдоха и от политически представители. СДС изрази възмущението си от провеждането на  събитието и като причина отново посочват, че тази година той съвпада с Черешова задушница.

“Възраждане” определиха събитието като несъвместимо с нравствените порядки. Те призоваха и полицията да не допуска на събитието непълнолетни лица.

Двете събития преминават без напрежение.