Голяма част от директорите на Дирекция „Вътрешна сигурност“ са отстранени. Имаше задържани и отстранени служители към момента се работи изключително активно. Оценявам дейността като подобряваща се и стабилизираща се към този период. Това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на БГНЕС.

Демерджиев предлага промени в Наказателния кодекс за ограничаване на трафика на мигранти

Иван Демерджиев припомни, че вчера е внесъл проект за Закон за промени в Наказателния кодекс, който се отнася за трафика на нелегални мигранти, като допълни, че мерките, които се предвиждат не са свързани само с увеличение на наказанията.

Той добави, че има лица от криминалния контингент на България, които се пренасочват към каналджийство по границата със Сърбия и Румъния, а правоохранителните органи третират тази дейност като не толкова опасна. 

Служебният кабинет ще приеме план за управление на границите и връщане на незаконно пребиваващи

Демерджиев уточни, че последното действие по отношение на каладжийството, след злощастната смърт на границата с Турция, беше да се направи двустранна комисия, която да се занимава с въпросите по границата и от двете страни.

„Мерките, които се прилагат, се прилагат постоянно, те не са едни и същи. Тактиките, които прилагат тези лица, също“, отбеляза той и обясни, че каналджиите са започнали да возят малки групи хора и да карат с изключително висока скорост, както и да не спират при сигнал от страна на органите на реда.

Демерджиев: Заловили сме почти всички хора, които е възможно да са съпричастни към атентата в Истанбул

Вътрешният министър е категоричен, че навлизането на нелегални мигранти не е в повече, спрямо тези, които са били преди момента на встъпването му в длъжност.

Поддържаме комуникация със синдикалните организации, съобщи Демерджиев. Голяма част от обществените поръчки, свързани с униформите на служителите, са стартирали, обяви той. 

Не очаквайте резултатите по отношение на пътната безопасност да дойдат в рамките на месеци, предупреди той, който подчерта, че все пак броят на загиналите е намален. Разработваме цяла концепция за пътната безопасност, която прибавяме към мерките, които вече прилагаме, добави още Демерджиев. Част от мерките са свързани с пакет предложения за промени в законодателството.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм