"Да спрат спекулациите за хора на ДПС в регулаторите". Това поиска съпредседателят на ДПС Делян Пеевски в позиция, разпространена от пресцентъра на формацията. 

Пеевски поиска извинение от Кирил Петков, като заяви: "Днес съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков направи внушения в публичното пространство, че ГЕРБ, ДПС и президентът владеят чрез свои кадри регулаторите и другите контролни органи, вкл. и Висшия съдебен съвет (ВСС), които категорично не отговарят на истината. Той говори за някакви 95 %, което, освен че е невъзможно, тъй като става дума за независимите регулатори, подвежда хората".  

"ДПС има малък брой лица, предложени от парламентарната група и подкрепени от Народното събрание и не може да бъдем свързвани с никакви други назначения", допълва Пеевски, като коментира, че "специално по темата на ДАНС - аз не знам колко е щатът на ДАНС, но знам, че ако Кирил Петков казва, че има един представител там, то със сигурност ДПС има нула."

Съпредседателят на ДПС допълни: "И тъй като ние винаги сме заявявали, че прозрачността е гарант за честните и открити отношения с хората, за чието доверие работим, публикуваме пълния списък на излъчените от ДПС достойни представители в регулаторите".

"Разчитам, че след като се запознае с данните и фактическото положение в регулаторите, колегата Петков ще постъпи мъжки и ще се извини"заключи той.

Припомняме, че съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира политическото разпределение в регулаторите, както и службите за сигурност: "Ако говорим за регулаторите, там нещата са ясни - реално сто процента са при тях, при нас - нула, ако говорим за администрацията сигурно е 95 % на 5 %, каза той, като допълни, че "реалното разпределение на властта в България според нас, въпреки министерствата, е над 95 % за ГЕРБ и ДПС и за част от може би президентски кадри, и ние сме сигурно под пет процента. Така, че нека да си говорим за реалното управление и реалната власт."

В регулаторите представителите на ДПС са, според позицията на Пеевски:

  • Петър Чобанов, подуправител на Българската народна банка (БНБ)
  • Юнал Тасим, член на Фискалния съвет
  • Пламен Киров, член на Комисията за защита на конкуренцията
  • Ердинч Хайрула, член на Комисията за регулиране на съобщенията
  • Сабрие Сапунджиева, член на Комисията за защита на дискриминацията
  • Стефан Грозев, член на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет
  • Любка Кабзималска, инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм